Naudingi ir praktiški patarimai Joninėms

Naudingi ir praktiški patarimai Joninėms

Joninės neatskiriamos nuo būrio draugų, smagaus laiko gamtoje ir žinoma, skanaus maisto. O jis dažniausiai ruošiamas virš laužo žarijų ar grilyje. Tad dalinamės praktiškais patarimais kaip ir ką pasigaminti būnant gamtoje, kad vakaras būtų itin gardus, o patenkinti liktų ir didieji, ir mažieji iškylautojai.

Šašlykai

Klasikų klasika – prieš Jonines jų ypač didelis pasirinkimas mūsų parduotuvėse. O ir daugelis turi savo slaptą, firminį, patį ypatingiauisią receptą. Tad kelios gudrybės renkantis juos tikrai pavers:

  • Skaniausi šašlykai, paruošti iš sprandinės. Ši kiaulienos dalis minkščiausia, o ir joje esantys riebaliukai mėsos kepimo metu tirpsta, taip darydami ją dar sultingesne bei skanesne. Šašlykus taip pat galima ruošti ir iš mentės ar kumpio, tačiau reikia turėti omenyje, kad marinuoti teks žymiai ilgiau norint mėgautis minkšta ir gardžia mėsa: dėl tankios raumenų struktūros prieskoniai ir marinatas įsiskverbia lėčiau. Iš tokios mėsos pagamintus šašlykus tradiciniame marinate laikykite mažiausiai parą, idealu – net ir kelias.
  • Mėsą pjaustykite 4-5 cm gabalėliais. Tokio gabalėlius bus lengviau kepti, jie ne taip greitai išsausės.
  • Marinavimui tinka viskas, kas turi šiek tiek rūgšties. Tai ir mums gerai žinomi svogūnai, kefyras, majonezas, garstyčios, actas, obuolių, ananasų sultys, kiviai ir t.t.
  • Marinuodami venkite nenatūralių marinatų, tokio kaip majonezas. Jo sudėtis ir taip dažniausiai nėra pati sveikiausia, be to, kepant susidaro sveikatai kenksmingi junginiai. Na, o argumentas tiems, kurie sako, kad gyveni vieną kartą ir dar ne to prisivalgom: majoneze marinuota mėsa turi kepti žemoje temperatūroje. Kaitroje majoneze marinuoti gabalėliai itin greitai apdega
  • Jeigu šašlykus ruošiate su svogūnais (susmulkinate, sumaigote svogūnus), nepamirškite juos kruopščiai nuvalyti nuo veriamos ant iešmo mėsos. Svogūnų gabalėliai smulkūs, be to, svogūnas turi šiek tiek saldumo. O kaip žinia, tas, kas saldu – labai greitai karamelizuojasi ir apdega virš žarijų
  • Marinuoti su actu nepatariama – prarasite daug mėsos ir prieskonių suteikiamo skonio. Verčiau juo perliekite mėsos gabalėlius prieš verdami ant iešmo.
  • Esant poreikiui pasimarinuoti greitai, galite į pagalbą pasitelkti kivius, granatų, ananasų sultis. Visgi būkite labai atsargūs – laikykite ne daugiau kaip kelias valandas. Priešingu atveju mėsa pradės keisti struktūrą - palengva virs košele.
  • Mėsos gabalėllus ant iešmo verkite nespausdami jų tarpusavyje. Tačiau tarpų taip pat nevertėtų palikti.

saslykai

Bulvės

Lauže keptos bulvės – nuo vaikystės daugelio prisimenamas patiekalas, ir dažnai – juokas ar liūdesys. Tad kaip išsikepti, kad bulvė būtų fantastiškai skani ir netektų valgyti degėsių?

  • Kepimui žarijose rinkitės pernykštes bulves. Jas kruopščiai nuplaukite, tačiau nenulupkite. Storesnė žievė padės apsaugoti nuo sudegimo. Žinoma, kepimui tinka ir šviežios, tačiau ar jos iškepusios teks tikrinti dažniau.
  • Labai skanu mažos šviežios bulvytės. Jas kruopščiai nuplaukite ir į foliją vyniokite ne jas po vieną, o po jų saują kartu.
  • Bulves perpjaukite per pusę ir į tarpą pridėkite kažko riebaus – tai gali būti gabalėlis sviesto, lašinukų, šoninės. Jei neturite – įpilkite aliejaus. Tačiau žinokite, kad su aliejumi bulvė ne taip skaniai apskrus.
  • Bulves galite supjaustyti ir kitaip bei pasiruošti jas švediškai. Bulvę supjaustykite skersai, siaurais griežinėliais. Pjaustydami neįpjaukite iki pat galo, kad griežinėliai laikytųsi tarpusavyje (žr. Hasselback potatoe). Į tarpus įpilkite aliejaus ar pridėkite šoninės, faršo, mėgstamų prieskonių ir suvyniokite į foliją. Kepimo pabaigoje nuo viršutinės dalies nuimkite foliją ir uždėkite sūrio. Bulvė ir gražiai apskrus, ir bus nepaprastai skani.
  • Klasikiniai bulvių prieskoniai – kmynai, česnakas, pipirai ir druska, o pagardinimui su bulve nuostabiai deda tradicinis lietuviškas produktas – kąstinis.
  • Į foliją vyniokite bulvę, tačiau folijos negailėkite. Rekomenduoju rinktis specializuotose parduotuvėse esančią foliją, kurios storis – 12-13 mikronų. Ji kur kas storesnė, ne taip plyšta ir jo susinaudoja daug mažiau.

bulves-keptos-hasselback

Daržovės

Paįvairinkite savo Joninių meniu grill daržovėmis – bus ir labai skanu, ir sveika.

  • Populiariausios, visų mėgstamos daržovės kepimui – cukinijos. Žinoma, kepti galima ir paprikas, baklažanus, pomidorus, morkas, burokėlius ir t.t. yra nemažai, kurie nemėgsta paprikų, na o pomidorai kepdami prilimpa prie grotelių ar krenta nuo iešmukų.
  • Ruošdamiesi kepti grotelėse, daržoves pjaustykite kuo stambiau: kepdamos jos stipriai traukiasi, tad dažnai prakrenta pro grotelių tarpus. Taip pat kepant grotelėse, nevartykite pačių grotelių, o apverskite pačias daržoves. Tas pats patarimas galioja ir pievagrybiams.
  • Dar keli variantai kaip patogiai kepti daržoves - jas kepti metaliniame inde su nedidelėmis skylutėmis arba sumauti ant medinių iešmelių. Pastaruoju atveju nepamirškite pamirkyti vandenyje bent 15 min - jie ne taip greitai sudegs. 
  • Daržoves kepti patogu suvėrus ant iešmelių: patogiau vartyti, užima mažiau kepimo ploto, neįkrenta tiesiai ant žarijų.
  • Daržoves ir grybus (pievagrybius) prieš kepdami pusvalanduką pamarinuokite. Paprastas, su viskuo tinkantis receptas: šlakelis aliejaus, pipirai, druska, ir, žinoma, česnakas. Pastarojo negailėkite. Na o ieškantys įdomesnio skonio gali papildomai pridėti mėgstamų žolelių (pvz. raudonėlio, čiobrelio, rozmarino ir t.t.), sojos ir medaus bei t.t.
  • Daržoves kepkite trumpai ir virš didesnės kaitros. Jos nebūtinai turi būti pilnai iškepusios ir minkštos viduje. Labai skanu kuomet jos apkepusios išorėje, tačiau vis dar traškios viduje. Taip suteiksite papildomos tekstūros savo patiekalui (juk šašlykai, ryžiai ar duona, padažas) yra minkšti.

grilintos daržovės ant grotelių