Renkamės dujinį grilį. Kas yra BTU ir kodėl tai taip svarbu?

Renkamės dujinį grilį. Kas yra BTU ir kodėl tai taip svarbu?

Dujinės kepsninės vis labiau populiarėja tarp grilininkų visame pasaulyje. To priežasčių - ne viena: temperatūrą šiuose griliuose valdyti paprasta, ji iš karto būna tokia, kokios reikia; ją lengva tiek padidinti, tiek pamažinti; kepsninės kur kas greičiau įkaista; nėra pašalinių kvapų bei dūmų kurie būna nudeginant anglis; kepsninės turi didelį plotą; jose galima ne tik kepti, bet ir parūkyti patiekalus. 

Tad svarstant apie dujinio grilio įsigijimą labai svarbu žinoti nuo ko pradėti rinktis. Kviečiame susipažinti su vienu, itin reikšmingu rodikliu, kuriam, kaip pastebime, pirkėjai skiria itin mažai dėmėsio. O jis - itin svarbus. Susipažinkite su BTU.

BTU – kas tai?

BTU – tai angliško termino British Thermal Unit sutrumpinimas. Tai gan senas matavimo vienetas, kilęs iš industrinio proveržio laikotarpio. Tad nenuostabu, kad jis pamatuojamas gan praktiškai (ir britiškai):

1 BTU, tai šilumos kiekis, kuris reikalingas norint  1 svaro (453,92 g) vandens temperatūrą padidinti 1 Farengeito laipsniu. BTU galime paversti ir moderniu vienetu – džiauliais. 1 BTU = 1’055 J.

BTU dažniausiai naudojamas šilumą sukuriančių, orą vėdinančių prietaisų, dujinių įtaisų galios matavimui. Šiuo atveju, jei prietaisas (grilis) turi 20’00 BTU, tai reikš, kad jis tiek galios sukuria per 1h.

Grilį vertinti pagal BTU būtina, tai pats svarbiausias rodiklis. BTU skaičiumi išreiškiama kiek šilumos sukurs jūsų grilis su visais įjungtais degikliais, veikdamas maksimaliu pajėgumu 1 valandą.

Visi nors kiek rimtesni dujinių grilių gamintojai būtinai nurodys šį skaičių prie grilio parametrų. O jeigu jo nėra įvardinto – neabejokite, jis nuslėptas ne be priežasties.

Visgi net jei ir BTU užrašytas, atkreipkite dėmesį: kai kurie gamintojai gudrauja, ir, kad atrodytų įspūdingiau, neįvardina kiekvieno degiklio skaičiaus arba susumuoja ne tik grilio vidaus degiklių BTU, bet ir šoninės viryklės ar išorėje esančios SIZZLE zonos parametrus. Tad skaityti atidžiau – ne tik rekomenduojama, tai - būtina.

dujinis grilis btu degikliai

Kiek BTU reikėtų? 

Kadangi dažniausiai naudojamas pagrindinis, grilio vidaus plotas kepimui, teks paskaičiuoti kiek BTU tenka 1 kv.cm jūsų grilio grotelių ploto. Idealu, jeigu 1 kvadratiniam centimetrui grotelių sukuriamas BTU būtų 12,5 - 15,5.

Paskaičiuokime:

NAPOLEON Rogue 525 dujinis grilis yra šių parametrų:

BTU – 48‘000; grotelių plotas – 73 x 45 cm (3‘285 kv.cm).

Vadinasi, 1 kv.cm. tenkantis BTU yra:

48‘000 / 3‘285 = 14,61

Kuo daugiau BTU, tuo geriau?

Ne visai tiesa. Kuo daugiau BTU turės jūsų grilis ar atskiras grilio degiklis, tuo daugiau dujų bus sunaudojama jam dirbant maksimaliu režimu. Galingi degikliai, žinoma gerai, ypač kuomet norite tobulai paskrudusio steiko ar picos. Bet juk juos greičiausiai kepsite tik tam tikrame plote, o ne visoje (ypač didelėje) kepsninėje.

Tad mūsų rekomendacija – rinkitės tik tokius dujinius grilius, kurių degiklius galite įjungti ir išjungti atskirai, nepriklausomai vienas nuo kito. Pigūs dujinių grilių variantai paprastai turi per visą plotą išskirstytą degimo sistemą ir nėra galimybės įjungti tik jos dalį (juk tai susiveda į savikainą). Tokiu atveju jūs nors ir sutaupote pirkdami kepsninę, tačiau taupymo nebelieka kepimo metu – jūs tiesiog be reikalo deginate dujas...

degikliai

Dėl šios priežasties viena iš didžiausių grilio kompanijų NAPOLEON pirmoji pasiūlė itin išpopuliarėjusį ir jau kitų kopijuojamą sprendimą – SIZZLE ZONĄ (). Tai atskira, nedidelė zona kepsninės šone, kuri itin greitai įkaista. NAPOLEON sizzle zona gali pasiekti net 800 laipsnių karštį! Kepti steikus, šašlykus ar kitus karštos temperatūros reikalaujančius patiekalus čia – ne tik kur kas efektyviau, bet ir greičiau bei patogiau. Speciali patentuota technologija leidžia minimaliomis sąnaudomis turėti itin aukštą temperatūrą.

Grilio tūris ir svoris – kodėl tai svarbu?

BTU – tai anaiptol ne viskas, kas lemia jūsų grilio dujų sąnaudas ir galimybę pasiekti aukštą temperatūrą. Ne ką mažiau svarbu atsižvelgti ir į kitus aspektus.

Didelis grilio vidaus tūris reiškia, kad degiklių sukuri BTU turės šildyti visą orą kepsninės viduje ir metalinius jos vidaus komponentus, grilio apačią, šonus ir dangtį. Tad geros dujinės kepsninės yra gaminamos iš sunkesnių, storesnių, patvaresnių medžiagų ir dalių, kurios sulaikys šilumą. Ne veltui gamintojai akcentuoja storą ar dvigubą grilio dangtį, tvirtą konstrukciją, metalo storį ar medžiagas.

Štai, pavyzdžiui, NAPOLEON PRO™ 500 dujinis grilis turi iš aliuminio pagamintą apačią ir didelį tūrį. Dėl tinkamai konstrukciškai apgalvoto oro srauto judėjimo bei šilumos atsispindėjimo į aliuminį jis įkais gana greitai, o sukuriama šiluma liks viduje.

degikliai

Net ir tokia grilio dalis, kaip grotelės, tikrai prisidės prie šilumos akumuliavimo. Storos nerūdijančio plieno ar ketaus grotelės, lyginant su plonomis metalinėmis kur kas ilgiau išlaikys šilumą.

Tad renkantis dujinę kepsninę pažiūrėti koks jos svoris – labai logiškas ir teisingas sprendimas.

Suvaldytas oro srautas – apie ką mes?

Oro srauto judėjimas bet kokiame grilyje yra svarbus aspektas. Jis turi įtakos optimaliam degimui. Teisingai konstituciškai sukurti dujiniai griliai turi angas, kurios leidžia oro srautui judėti iš apačios į viršų ir išeiti specialiai numatytose vietose.

Pagalvokite apie tai, kaip veikia jūsų židinio kaminas. Galite turėti grilį su visais pasaulio BTU, bet jei nėra sukuriamas geras oro srautas kepsninės viduje, jūsų grilis nekeps efektyviai ir nebus galingas.

Ne ką mažiau svarbu, kad ertmės oro padavimui ir išėjimui būtų itin kruopščiai apgalvotos. Jos turi leisti deguoniui, kuris reikalingas dujų degimui, patekti į vidų ir turi leisti jam išeiti, tačiau taip, kad grilis nebūtų per daug vėsinamas, kuo daugiau šilumos liktų viduje ir būtų palaikoma stabili temperatūra. 

Taip pat jūs galite pastebėti, kad ant grilio grotelių yra karštesnių ir šaltesnių vietų – tai labai dažnai pastebima kepant su pigesnėmis kepsninėmis. Nepaisant to, net geriausiems pasaulyje dujiniams griliams gali kilti oro srauto problemų jei oras itin vėjuotas – beje, tas pats liečia apskritai visų tipų kepsnines.  

Dar viena priežastis, dėl ko svarbu tinkamai apgalvota ertmių konstrukcija – jūsų grilyje kepto maisto kokybė. Jeigu kepsninėje kuras nepilnai sudegs, negaus pakankamai deguonies, dujos nedegs švariai ir pašaliniai degimo produktai liks ant jūsų maisto. Tai kenkia tiek jums, tiek aplinkai. Tokie griliai netgi gali nesukurti stabilios temperatūros, neturėti pakankamai galios.