Kiaulienos karkos receptas, paruoštas kepimui dujinėje kepsninėje

Kiaulienos karkos receptas, paruoštas kepimui dujinėje kepsninėje

Porcijų skaičius: 2-3. Paruošimo laikas: gaminimas 12,5 val., kepimas 3-3,5 val.

INGREDIENTAI

Sūdymui:

  • 1 puodelis druskos
  • 1 L kambario temperatūros vandens
  • 4 kiaulienos karkos, sveriančios apie 0,7 – 1 kg kiekviena

Marinatui:

  • ½ puodelio neutralaus aliejaus (rapsų, kukurūzų, alyvuogių ar kt.)
  • 2 šaukštai maltų baltųjų pipirų
  • 1 šaukštas druskos

Kepimui:

  • 0,95 l tamsaus alaus;
  • 3-4 puodelių karijų riešutų drožlių (išmirkytų vandenyje 30 min)

PARUOŠIMAS

Pats laikas prisiminti sukamąjį iešmą ir ką nors skanaus pasigaminti.

Sukamasis iešmas suteikia tiek daug galimybių tobulai išsikepti didelius mėsos gabalus – nuo paprasčiausios vištos iki didelių kepsnių bei vieno iš daugelio favoritų – kiaulienos karkos. Kiauliena patariama pirkti kuo šviežesnę ir tokią, kuri nebuvo prieš tai užšaldyta. Užšaldymas gali turėti įtakos kepimui. Kuo didesnė karka, tuo geriau, kadangi reikia laiko, kad kiaulienos odelė gražiai apskrustu, o mėsytė viduje nebūtų perkepusi.

Ištirpinkite druską kambario temperatūros vandenyje dideliame maistui laikyti skirtame kibire ar dubenyje. Jis turi būti pakankamai didelis, kad vienu metu tilptų visos kiaulienos karkos.

Patalpinkite į vandenį kiaulienos karkas, uždenkite jas ir palikite per naktį (12-ai valandų).

Sekančią dieną išimkite iš vandens, kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, paprieskoniuokite ir gerai ištepkite aliejumi.

Pamaukite kiekvieną karką ant iešmo į tam skirtą vietą, galuose sutvirtinant kepimo šakutėmis. Tai neleis mėsai judėti, kol iešmas suksis. Kruopščiai nusausinkite iešmo galus, kad maisto likučių nepatektų į sukamojo iešmo motorą.

Dėkite iešmą į kepsninę ir padarykite bandomąjį sukimąsį atidengtu dangčiu. Tai jus užtikrins, kad mėsa keps teisingai, niekur nesilies ir pati laisvai nejudės. Tai būtina atlikti prieš įkaitinant kepsninę.

Jei viskas atlikta teisingai, nuimkite sukimosi iešmą ir įkurkite kepsninę.

a. dujinė kepsninė: Nuimkite kepimo groteles ir po karka padėkite vienkartinius folijos indus skirtus riebalams. Tai apsaugos kepsninės degiklius nuo varvančių riebalų. Įjunkite degiklius ir uždenkite dangtį. Įkaitinkite kepsninę maždaug iki 165 laipsnių. Jei jūsų kepsninėje yra infraraudonųjų spindulių degiklis, nustatykite jį žemiausiai kaitrai.

b. anglinė kepsninė: paruoškite kepsninę netiesioginiam kepimui, anglių briketus sudėdami anglims skirtuose ardelių pusmėnuliuose į kepsninės kraštus. Per vidurį padėkite vienkartinį aliuminio folijos indą riebalams. Uždėkite sukimosi iešmą ir uždenkite dangtį. Pasistenkite pasiekti ir palaikyti 165 laipsnių temperatūrą.

Sudėkite išmirkytas rūkymo drožles į rūkymui skirtą dėžutę ar tiesiai ant įkaitusių anglies briketų. Luktelkite kol drožlės pradės rūkti.

Vos pradėjus smilkti drožlėms, uždėkite sukimosi iešmą ir jį įjunkite.

Uždenkite dangtį ir kepkite 45 minutes 165 laipsnių temperatūroje. Jei norite intensyvesnio dūmų aromato ir skonio, po 25 minučių papildomai įpilkite dar du puodelius drožlių.

Po 45 minučių dosniai aplaistykite mėsą alumi, uždenkite dangtį ir kepkite dar 30 minučių 135 laipsnių temperatūroje.

Po 30 minučių vėl dosniai aplaistykite mėsą alumi ir kepkite 30 minučių. Taip pakartokite dar kartą.

Šiuo metu kepimo laikas yra apie 2 valandas 15 minučių. Karkos oda turėtų jau darytis traški, gražiai rudos spalvos. Jei ji dar yra minkšta ir pakakankamai įrudusi, lengvai padidinkite kaitrą, jei per daug apskrudusi sumažinkite 4-iais laipsniais.

Kepkite dar valandą, kas 30 minučių aplaistant alumi.

Po trijų valandų, sustabdykite iešmą ir patikrinkite mėsos temperatūrą storiausioje vietoje. Temperatūra turėtų būti apie 87-88 laipsnius. Matuokite temperatūra kas 15 minučių.

Kai kiaulienos karka viduje bus pasiekus 94 laipsnių temperatūrą, vadinasi ji jau yra iškepusi.

Nuimkite iešmą nuo kepsninės naudodamiesi karščiui atspariomis pirštinėmis ir nuimkite kiaulienos karkas į paruoštas serviravimui lėkštes.

Uždenkite ir leiskite mėsai pailsėti 20-30% viso kepimo laiko.

Patiekite karką šiltą ir traškančią!

Skanaus!