Karšto rūkymo lašiša: patarimai ir receptas

Karšto rūkymo lašiša: patarimai ir receptas

Nesvarbu, kur pagavote lašišą: upėje, Baltijos jūroje ar turguje. Bet kuris žvejas ar žuvies mėgėjas, vertinantis šios žuvies naudą ir skonį, teoriškai turėtų žinoti gardžiausią lašišos rūkinimo būdą, kad prireikus galėtų išmėginti!

Lašišoje yra gausu omega 3 riebalų, amino rūgščių, proteinų, vitamino B,  kalio, antioksidantų – svarbiausia, kad rūkinant visos šios gerosios savybės yra išsaugojamos. Kadangi lašišos mėsa gerina širdies darbą, smegenų veiklą ir bendrą savijautą – specialistai rekomenduoja ją valgyti du ar tris kartus per savaitę. Rūkink ir valgyk – lašišos niekada nebus per daug!

Lašiša, lašišos receptas, lašiša receptas, rūkyta lašiša, griliai

Nuo ko pradėti? Perkantiems jau sužvejotą lašišą, ekspertai rekomenduoja atkreipti dėmesį į kelis aspektus. Apžiūrėkite lašišos spalvą – rinkitės kuo ryškesnę. Taip pat įsitikinkite, ar kvapas yra geras, o lašiša – nepašvinkusi. Galiausiai, rekomenduojama rinktis filė gabaliukus, išpjautus iš žuvies vidurio, centro – ten daugiausia mėsos. 

Svarbu pasirinkti patikimą ir kokybišką rūkyklą – visgi ji atlieka svarbiausią darbą. 

Receptas

Reikės:

Lašišos filė

4 puodelių vandens

¼ puodelio košerinės druskos

¼ puodelio rudojo cukraus

2 lauro lapų

1 supjaustyto saliero stiebo

Puodelio smulkintų pankolių

½ puodelio pjaustyto svogūno

2 pjaustytos česnako skiltelės

 

Tik trys žingsniai ir ragausite gardžiai rūkytą lašišą:

Marinavimas. Pirmiausia, prieš rūkinant, lašišos filė reikėtų supjaustyti juostelėmis ir tada pamerkti į sūdytą vandenį, marinatą – taip išgausite skonį, lašiša įgers jai reikalingą kiekį druskos.

Lašiša, lašišos receptas, lašiša receptas, rūkyta lašiša, griliai

Sumaišykite visus aukščiau minėtus ingredientus, pamerkite lašišą ir su visu indu įdėkite į šaldytuvą. Palikite 8-ioms valandoms, jei filė gabaliukai yra supjaustyti smulkiau. Storesnius gabaliukus pamerkę sūryme laikykite visą dieną.

Niekuomet nelaikykite žuvies marinate daugiau nei tris dienas – ji bus pavojingai sūri, persūdyta.

Rūkinant lašišą, labiausiai tinka šiek tiek sūresni arba saldūs prieskoniai, marinatas. Pavyzdžiui, į tą patį sūrų marinatą galite įpilti šiek tiek saldaus sirupo – tai suteiks skoniui naujų spalvų! 

Kuo toks sūdymas naudingas? Jis ištraukia perteklinę žuvies drėgmę ir tuo pačiu lašiša įgeria reikalingą kiekį druskos.

Džiovinimas. Šio žingsnio nerekomenduojame praleisti: net jei ir labai skubate, nekantraujate rūkinti ir ragauti.

Lašiša, lašišos receptas, lašiša receptas, rūkyta lašiša, griliai

Ištraukite lašišą iš marinato ir leiskite išdžiūti. Džiovinkite vėsioje vietoje, nuo 2 iki 3 valandų. Tokiu būdu paviršiuje susiformuoja plėvelė, kuri rūkinant sugeria daugiausia dūmo aromato!

Karštas rūkinimas – 80 °C temperatūroje. Smulkius lašišos filė gabaliukus rūkinkite maždaug valandą, storesnius – apie keturias valandas. Patikrinkite vidinę žuvies temperatūrą: jei ji siekia 60 °C laipsnių, o filė mėsoje išryškėjo atskiri ruoželiai – traukite ir ragaukite.

Lašiša, lašišos receptas, lašiša receptas, rūkyta lašiša, griliai

Skanaus!