Ką iš tiesų gali ir ko negali dujinis grilis

Ką iš tiesų gali ir ko negali dujinis grilis

Grynas oras, saulė, ežeras ar jūra, terasa ar sodas, gerų bičiulių kompanija bei gardžiausi grilinti valgiai – asociatyvi grilinimo idilė? O jei pridėtume tokį tęsinį: jokių pelenų, švara, platus grilio patiekalų meniu, laisvė improvizuoti bei greita vakarienė, netikėtai užklupus lietui arba kai to labai reikia?

dujinis grilis, dujiniai griliai, dujinis grilius, grilis, griliai, barbekiu, kodel verta rinktis dujini grili

Paprasta ir greita

Jei esate nekantrus ar pradedantysis grilinimo entuziastas ir barbekiu kultūra jums dar nauja – dujinis grilis yra puikus pasirinkimas. Įjunkite degiklius – palaukite apie 10 minučių – grilinkite – išjunkite! Šis privalumas labiausiai pavergia tuos, kurie ketina grilinti ne tik savaitgaliais prie ežero kranto, bet ir kasdien, po dienos darbų. Ypatingai gardi grilinta vakarienė per kelioliką minučių – ne tokia prasta mintis!

Bet koks dujinis grilis įkaista itin greitai, tačiau, lyginant su kitais griliais, nepasiekia ypatingai aukštos kaitros. Jei mėgstate greitai apkeptą, vidutiniškai žalią, gurmanišką steiką ir tai yra vienas pagrindinių gaminių, kuriuos žadate grilinti: vertėtų rinktis tokį dujinį grilį, kuris turėtų 800 ºC kaitrą išgaunantį degiklį.

Pavyzdžiui, kai kurie „Napoleon“ prekės ženklo, „Rogue“ bei „Prestige Pro“ serijų dujiniai griliai turi infraraudonųjų spindulių „Sizzle Zone“ degiklį. Jis įkaista iki 800 ºC temperatūros – puikiai tinka apkepti steiką. Pagrindiniai šio prekės ženklo konkurentai „Weber“ į šią naujovę atsakė ne ką prasčiau: kai kurie „Genesis II“ serijos dujiniai griliai turi papildomą „Sear Station“ degiklį – su juo išgausite reikiamą kaitrą!

dujinis grilis, dujiniai griliai, dujinis grilius, grilis, griliai, barbekiu, kodel verta rinktis dujini grili

Degiklių galia

Kiekvienas dujinis grilis pasižymi išties nesudėtinga karščio kontrole – grilinimo procesas nuo pat pradžių iki galo bus jūsų rankose. Grilinami patiekalai neprisvils ir neperkeps – galėsite nustatyti, reguliuoti, preciziškai parinkti kaitrą ir valgį grilinti pagal profesionalų pateiktas rekomendacijas.

Ką gali trys degikliai, o du – niekaip? Tai netiesioginis kepimas, kuris dažnai praverčia ruošiant švenčių patiekalus: grilinti galėsite didesnius gaminius, pavyzdžiui, visą vištą ar kalakutą. Tereikės įjungti šoninius degiklius, neliečiant vidurinio. Taip karštis cirkuliuoja ratu ir gaminys kepa iki pat centro, o svarbiausia – įgauna nuostabų grilio aromatą. Beje, netiesioginiam kepimui reikalingas dangtis.

Taip pat dažnas dujinis grilis turi šoninę viryklę – pravers ruošiant garnyrą ar padažą, nereikės lakstyti į namų virtuvę.

Jokių pelenų!

Dujinis grilis nereikalauja išskirtinės priežiūros, yra praktiškesnis. Nereikės keisti pelenų surinkimo dėklo ar valyti anglių dėžės.

Aksesuarų įvairovė

Patikėkite, aksesuarai neabejotinai praplės grilio patiekalų meniu. Galite rinktis aromatinę kedro lentelę žuviai, skrudinimo indus, iešmelius ar nerūdijančiojo plieno stovelius pomidorams ar paprikoms – visi priedai leis lengviau improvizuoti.

Šalin mitus!

Maisto gaminiai – dujų kvapas? Valgį grilinant su dujine kepsnine yra naudojamos tik bekvapės maistinės dujos: nepakenkia nei maisto kvapui, nei skoniui. Ne veltui dujiniai griliai yra mėgstami ne tik namų aplinkoje, bet ir profesionalių BBQ šefų bei naudojami žymiuose restoranuose ar renginiuose!dujinis grilis, dujiniai griliai, dujinis grilius, grilis, griliai, barbekiu, kodel verta rinktis dujini grili

Dūmo aromatas – viskas įmanoma! Neneigsime: valgį kepdami su angliniu griliumi išskirtinį dūmo aromatą išgausite be didesnių pastangų. Tačiau ir su dujiniu griliumi tai yra įmanoma. Nenuvertinkite kelių gudrybių – jos neabejotinai pasiteisins!

Su dujiniu griliumi valgiams galite ne tik suteikti riešutmedžio, vyšnių, karijų ar viskio aromatą, bet ir išrūkinti. Abiem atvejais puikiai tiks medžio kaladėlės, drožlės, aromatinės ugnies žolelės bei rūkinimo cilindras, kurį reiktų užpildyti aromato suteikiančiais priedais.

Kaip išgauti aromatą? Jei naudosite aromatines ugnies žoleles, jas užteks paberti po grotelėmis, jei medžio drožles – jas reikės padrėkinti, įberti į rūkinimo cilindrą ir padėti po grotelėmis. Jei planuojate žuvį ar mėsą rūkinti karštai, naudokite minėtą cilindrą, jei šaltai – laikas įsigyti šaltų dūmų generatorių.

Tiesa, dujinis grilis leis ne tik generuoti, bet ir valdyti rūkinimo intensyvumą! Kaip? Intensyvumą ir trukmę valdykite su pasirinktu dujiniu degikliu ir būtinai uždenkite dangtį. Taip visuomet būsite pasiruošę: svarbiausia turėti dūmų generatorių ir rūkinimo drožlių.