Jautienos steikas su ožkos sūriu

Jautienos steikas su ožkos sūriu

Porcijų skaičius: 4. Paruošimo laikas: gaminimas 15 min., kepimas 6-7 min.

Ne vienam mėsos mėgėjui turbūt seilė nutįsta pagalvojus apie jautienos steiką (didkepsnį). jautienos kepsnius žmonija valgo jau tūkstančius metų. Pasak legendos, pirmą tikrą steiką atsitiktinai pagamino romos imperijos laikų dvasininkas. Nuo viduramžių didžioji šiaurės europos dalis jautienos didkepsnius vadina tarptautiniu terminu steikas. šiandien mes jums siūlome išbandyti šį receptą – jautienos steikas su ožkos sūriu.

INGREDIENTAI

  • 4 jautienos filė kepsniai, 200 g kiekvienas – jie turi būti maždaug 2 cm storio
  • 400 g vyšninių pomidorų
  • 12 čiobrelių šakelių
  • 4 griežinėliai ožkų sūrio
  • aliejaus
  • druskos ir pipirų

PARUOŠIMAS

Pagardiname kepsnius iš abiejų pusių druska ir pipirais.
Nuplauname vyšninius pomidorus, juos šiek tiek apšlakstome aliejumi ir pagardiname druska bei pipirais.
Nuvalome čiobrelius, atskiriame lapelius nuo kotelių ir gerai susmulkiname.

Pasiruošiame kepsninę tiesioginiam kepimui, įkaitiname ją apytiksliai iki 225 ° C temperatūros. Dedame kepti jautienos didkepsnius. Po 3 minučių apverčiame, uždedame ant kiekvieno mėsos kepsnio po ožkos sūrio gabaliuką ir pabastome čiobreliais. Kepame dar 3 minutes.

Jautienos steikas paruoštas, kai vidaus temperatūra pasiekia 58 ° C (medium well).
Yra keletas metodų kaip patikrinti, ar steikas iškepęs iki norimo lygio. Amerikiečiai pasikliauja ne nuojauta ir tuo, ką rodo jų rankinių laikrodžių rodyklės, bet tik termometru, skirtu matuoti kepsnio temperatūrą: įsmegei į patį vidurį virbą, palaukei 30s, ir viskas kaip ant delno parašyta: jei rodo 60C, vadinasi pats laikas kviesti svečius prie stalo, nes steikas iškepęs medium well (tai pats populiariausias iškepimo laipsnis). Jei raudonos mėsos vaizdas steiko viduryje jus erzina, palaukite, kol temperatūra pakils dar aukščiau.

Kad būtų lengviau įsivaizduoti:

Dar vienas metodas nustatyti, ar steikas tinkamai iškepęs – patikrinti jo minkštumą. Mėsa turi būti būtent tokia, kaip spaudžiant viduriniu pirštu savo tos pačios rankos nykščio plokštumą, esančią delne.

Likus minutei iki kepimo pabaigos ant grotelių dedame vyšninius pomidorus. Kepame keleta minučių, kad vos apšiltų.

Nuėmus kepsnius ir pomidorus nuo grotelių, prieš patiekiant leisti jiems pailsėti apytiksliai 5 minutes. Iškepto steiko negalima iš karto pjaustyti, kol jis dar karštas, antraip labai greitai išbėga sultys ir mėsa sausėja. Laikykit steikus uždengę aliuminio folija, o lėkštes, kuriose mėsą patieksite ant stalo, verčiau pašildykite, kad kepsniai taip greitai neatšaltų.

Patiekiame su mėgstamiausiu garnyru, pvz. karamelizuotais burokėliais ar kitais tradiciniais priedais, kurie puikiai dera prie steiko: keptos šviežios bulvės, keptos saldžių bulvių (batatų) skiltelės, tešloje skrudinti svogūnų žiedai, garuose virti brokoliai ir/arba šparaginės pupelės, šviežios salotos.

Skanaus!