Tinkamas kuras – gardaus maisto link!

Tinkamas kuras – gardaus maisto link!

Vasarai įsibėgėjant daugumos grilio mėgėjų ir asų kepsninės jau sugrįžo į savo užsitarnautas vietas sodybose, laivų deniuose bei stovyklaviečių pavėsinėse. Tarp jų – ir įsigytos naujos modernios kepsninės, laukiančios, kada bus užkurtos ir pademonstruos savo privalumus. Tačiau kad pasiektume kuo geresnį rezultatą, laikas pagalvoti ir apie tai, kokia anglimi jas tinkamai įkaitinsime. Tad prieš parsinešdami namo maišą anglių, išsiaiškinkime, kodėl yra svarbu kokybiškos anglys ir kokių anglių kuriuo atveju mums reikia.


anglys kepsninėmsNepriklausomai nuo anglies formos ar kokiu būdu ji buvo apdirbta, visos jos sudarytos iš tam tikros kaitintos medienos. Medieną lėtai deginant aukštoje temperatūroje ir uždaroje erdvėje be deguonies, proceso metu pašalinama didžioji dalis joje esančio vandens bei natūralių dervų, anglis karbonizuojama (organinės medžiagos virtimas anglimi). Taip gaunamas kuras, kuris dega karštai, švariai ir efektyviai.Nenuginčijamai viena iš sėkmingo maisto gaminimo grilyje paslapčių – tinkamas karščio reguliavimas kepimo metu. Tam svarbu įsigyti gerą termometrą bei naudoti tinkamą anglį. Jau senai barbekiu ir grilio meistrai pastebėjo, kad maistą geriau kepti ir kepimo temperatūrą reguliuoti, kai mediena jau būna sudegusi iki anglių, kitaip maistas gali būti persismelkęs dūmais, įgauti kartaus ir aštraus skonio.

presuoti briketai kepsninėmsVisos kokybiškos medžio anglių rūšys skleidžia labiau koncentruotą kaitrą, todėl nenuostabu, kad daugybė pasaulio grilio meistrų renkasi būtent specialiai grilinimui paruoštą anglį. Jau paruošta aukštos kokybės ir natūrali anglis leis pasiekti norimą rezultatą kiekvieno kepimo metu bei sumažins laiko sąnaudas lyginant su paprastos medienos deginimu. Patartina rinktis gerai žinomų prekinių ženklų anglis, kurios atitinka aukščiausius standartus, taip būsite užtikrinti, kad anglis palaikys tolygią kaitrą ir bus be kenksmingų cheminių priemaišų. Venkite pačių pigiausių anglių, kurios gaminamos iš medienos atliekų, tokia mediena apdorojama su daugybe kenksmingų cheminių medžiagų ginantis nuo termitų ir kitų parazitų. Taigi įkurdami savo kepsninę patikimų gamintojų kietmedžio anglimi būsite užtikrinti, kad gaminsite kokybišką ir sveiką maistą.

Taip pat svarbu žinoti, kad yra keletas kaitintos medienos rūšių, tai gali būti anglies briketai, paprasta anglis, skoniniai briketai ar kokosų anglių briketai. Tam, kad ir Jums būtų paprasčiau išsirinkti kokybišką ir tinkamą anglį savo kepsninėms, pateikiame jų apžvalgą ir pagrindines savybes:

Natūralaus medžio anglis (stambiagabalinė anglis)pagaminta iš natūralaus kietmedžio. Pavyzdžiui, bukmedžio anglies įdegimo trukmė yra apie 15-20 min ir kepimo laikas iki 2,5 valandos, priklausomai nuo aplinkos sąlygų ir degimo reguliavimo. Šio tipo anglys pasižymi karštu ir nenutrūkstančiu degimu, tačiau kaitra gali būti netolygi, karščiau pradžioje ir vėsiau pabaigoje. Medžio anglis pagaminta nenaudojant priedų, dega švariai ir palieka labai mažai pelenų, nesunku įžiebti ugnį. Tinkama naudoti visose anglinėse kepsninėse.

Įvairaus kietmedžio anglies briketai (presuota anglis) – tai paruoštas kuras tolygiam nenutrūkstamam degimui bei išlaikyti pastovią temperatūrą. Šio kuro įdegimo trukmė nuo 10 iki 20 minučių, kepimo trukmė – iki 3 valandų. Renkantis kokybiškus briketus svarbu atkreipti dėmesį, kad šie būtų pagaminti iš 100% natūralių organinių medžiagų be chemikalų, tada kepamas maistas neturės jokio pašalinio kvapo ar skonio. Norint kuo greitesnio ir karštesnio kepimo rekomenduojama rinktis ąžuolo presuotus anglies briketus. Ruošiant maistą su briketais reikalingas daug mažesnis jų kiekis palyginti su paprasta medžio anglimi norint pasiekti tų pačių rezultatų. Tinka naudoti visose anglinėse kepsninėse. Tai efektyviausias kuras tiek pramogaujant, tiek kepant profesionaliai.

Presuoti kokoso riešuto kevalo anglies briketai (presuota anglis) – visiškai natūralūs pagalvėlės formos briketai, pagaminti iš kokosų kevalų anglių. Užkūrimo laikas 15 minučių, briketai išskiria kaitrą iki 4-5 valandų. Kokosų briketų kaitros temperatūra aukštesnė nei medžio anglies. 1 kg kokosų anglių pakeičia maždaug 2 kg bet kokio kito medžio anglių. Šis gamtinis kuras yra be jokių cheminių medžiagų, be sieros – tai labai svarbu gaminant maistą. Pelenų lieka kiek daugiau, tačiau šis kuras neskleidžia jokių dūmų ir kvapo. Tinka naudoti visose anglinėse kepsninėse. Šis kuro pasirinkimas puikus visų tipų mažesnio tūrio kepsninėms, pvz., tokių kaip Cobb Premier ar Cobb Supreme, ir ypač tiems kepsninių savininkams, kuriems svarbu ekologiškumas bei komfortiškas gero maisto gaminimas pusiau uždarose patalpose, pavėsinėse, terasose, specifinėmis miesto sąlygomis, ar net šaltuoju metų laiku virtuvėje po gartraukiu.

Presuoti kokoso anglių briketai su aromatais – tai pagalvėlių formos briketai, pagaminami sumaišant kokosų kevalų anglis pasirinktinai su skonio suteikiančiais mišiniais. Šio kuro įdegimo laikas yra 10-15 minučių ir kaitrą palaiko iki 4 valandų.  Rinkitės tik aukščiausios kokybė ir natūralios sudėties briketus, kurie įsiliepsnojus suteiks maistui nuostabius aromatus bei pikantiško ir išskirtinio skonio. Šis kuras taip pat yra bedūmis ir bekvapis, todėl tinka įvairioms kepimo sąlygoms, neteršia aplinkos. Tinkamas naudoti įvairiose kepsninėse ir šašlykinėse bei padedantis pasiekti išskirtinių rezultatų.

Presuotos kokosų riešutų kiautų anglies tabletėsšių kompaktiškų ir ekonomiškų tablečių uždegimo laikas pasiekiamas per 4-5 minutes ir suteikia daugiau kaip dvi valandas pastovios kaitros. Jei ugnies neišeina užkurti paprastais briketais, puikus sprendimas išbandyti šias tabletes, kurios duoda daug daugiau kaitros ir dega ilgiau nei tokio pat svorio medžio anglies briketai. Puikiai pritaikyta stovyklaujantiems ar norintiems kepti miesto sąlygomis, nes šis kuras neskleidžia jokių dūmų ir kvapo, tinkamas mažesnio tūrio kepsninėms.

anglinio kuro palyginimas kepsninėms