Medžių kvapai grilio patiekaluose: ką pasirinkti ir kaip parūkyti?

Medžių kvapai grilio patiekaluose: ką pasirinkti ir kaip parūkyti?

Svečiavimasis užsienio kraštuose - tai neišdildomi įspūdžiai, kuriuos parsivežame iš smagiausių kelionių. Atminty išlieka vaizdai, spalvos, garsai, kvapai, skonis. Kviečiame kartu atgaivinti kelionių po Viduržemio jūros šalis prisiminimus su ispaniškomis SMOKEY OLIVE WOOD medžio dulkėmis, drožlėmis bei kaladėlėmis bei kitais gaminiais maisto pagardinimui. 

Jūsų pasirinkimui - net 6 medžiai, kuriais dažniausiai parūkomi patiekalai ne tik Ispanijoje, bet ir Portugalijoje, Italijoje ir kitose pietinėse Europos šalyse: nuo pačio populiariausio - alyvmedžio, nuo švelnių ir lengvų citrinmedžio ar apelsinmedžio, aromatingojo migdolo medžio iki išraiškingojo graikinio riešutmedžio ar šventojo Holmo ąžuolo

 Smokey Olive wood produkcijos iš ispanijos asortimentas. Dulkės, drožlės, kaladės rūkymui. Alyvmedis

O kaip parūkyti skaitykite kiek žemiau. Nors daugeliui atrodo, kad tai - itin sudėtingas procesas, išties tai - neįtikėtinai paprasta. Sugaišite vos minutėlę, bet patikėkite - jūsų patiekalai bus kur kas gardesni ir išvaizdesni! 

Smokey Olive wood ispaniški medžiai rūkymui alyvmedis apelsinmedis, migdolas, holmo azuolas aprasymas

Rūkymo būdai yra keli: šaltas ir karštas. Priklausomai nuo pasirinkto būdo skiriasi ne tik naudojamos medienos dydis (stambumas), bet ir galutinis rezultatas, rūkymo laikas.

Karštasis būdas - dažniausiai grilininkų pasirenkamas variantas pagardinti savo patiekalus. Nors skamba sudėtingai, grilininkų pasaulyje tai kepimas, kurio metu ant anglių (ar kito karščio šaltinio, pvz. dujų degiklių) beriami įvairaus dydžio medžio gabalėliai. Šildami jie džiūsta, smilksta, o galiausiai sudega, išskirdami dūmus. Būtent jais ir pasigardina bei pasispalvina mėsa.

Norėdami pagardinti savo patiekalus pasirinktu medžiu, viską darykite kaip įprastai. Vienintelis skirtumas - prieš įdėdami kepti maistą, ant karščiausios vietos užberkite drožlių / kaladėlių / kaladžių. Angliniame grilyje tai - žarijos; dujiniame ar angliniame rekomenduojame naudoti specialius dūmų generatorius. Ir viskas! Belieka mėgautis maloniu kvapu ir matyti kaip jūsų patiekalas įgauna gelsvą spalvą ir kur kas platesnį, turtingesnį skonį.

Beje, granuliniuose griliuose drožlių nereikia: grilio kuras - šildomos medžio granulės ne tik kepa, bet kartu paskanina ir patiekalą. 

Siekiant, kad dūmas sklistų kuo ilgiau, medžio gabalėliai ar drožlės dažniausiai mirkomi vandenyje (įprastas laikas - 30 min, bet galima ir ilgiau: juk mirkote medį). Žinoma, galite pasirinkti ir praplėsti skonių gamą su kitais skysčiais: išbandykite alų, vyną, brendį, konjaką ar kitus gėrimus. Kiekvienas jų suteiks papildomo, savito skonio bei kvapo pateikalui. 

 

Medienos gabalėlių dydžio pasirinkimas priklauso nuo to, kiek laiko norite rūkyti: atminkite, kad kuo smulkesnės drožlės, tuo greičiau jos pradeda degti, tuo intensyviau rūksta, ir tuo greičiau pabaigia smilkti. Atrodo, kam tokių reikia? Visgi yra patiekalų, kurie kepa itin trumpai, tad pasirinkę stambias drožles ar kaladėles, paprasčiausiai nespėsite greitai iškepamam patiekalui suteikti pakankamo dūmo skonio. Kaip pavyzdžius galime paminėti krevetes, steikus, daržoves ir pan. patiekalus.

Taip pat svarbu paminėti, kad kiekvienas medis yra skirtingo intensyvumo. Kai kurie jų suteikia sodrų, ryškų skonį, tuo tarpu kiti - lengvą, švelnų. Panašiai kaip prieskoniai, medžiai turi būti derinami prie patiekalų. Sodraus skonio medžio dūmai tinka tankių, ryškių mėsų rūkymui, tuo tarpu naudodami jūros gėrybių, daržovių, vištienos parūkymui būkite atsargūs: jūsų patiekalai gali būti karstelėję, aitroki, turėti lengvai rūgštų poskonį. Kaip paprastas to pavyzdys galėtų būti rozmarinas ir raudonėlis. Pirmasis tinka jautienai, ėrienai, žvėrienai pagardinti, tuo tarpu raudonėlis - kur kas švelnesniems patiekalams. Tikėtina, kad jautienos troškinyje nedidelį jo kiekį sunkiai pajausite. Tuo tarpu picoje jis bus pakankamai ryškus.

smokey olive wood drožlės dulkės kaladėlės gabalėliai rūkymui. šaltas karštas rūkymas. Kaip rūkyti

Dujinių grilių šeimininkams rekomenduojame pasižvalgyti Youtube kanale. Rasite daugybę informacijos ir video apie rūkymą šio tipo griliuose. Rekomenduojame pažiūrėti pvz šiuos video: čiačia, ir čia

Dar daugiau informacijos apie rūkymą galite pasiskaityti ir čia. Dūmo žiedas - rodiklis, kad maistas išties pagardintas dūmais. 

 

Šaltuoju būdu įprastai rūkoma nedidelėje temperatūroje (iki 20-25 laipsnių). Tam griliuose dažniausiai naudojamos itin smulkios frakcijos drožlės, kurios suberiamos į spiralės formos dūmų generatorių. Vienas generatoriaus kraštas įdegamas, minimaliai praveriamos grilio viršutinė ir apatinė sklendės o į grilio vidų įdedami rūkomi patiekalai. Generatorius gali rūkti nuo 6-8 iki 16 ar net 24h, priklausomai nuo: 

  • Dulkių kokybės
  • Generatoriaus kokybės
  • Užpildymo (pvz. gęsta jei dulkės per stipriai suspaudžiamos)
  • Oro srauto grilyje
Šaltą rūkymą rekomenduojama daryti vėsesniu metų laiku - kad rūkomas produktas spėtų užsikonservuoti nuo dūmų nesugesdamas. Priklausomai nuo tikslo, gabalėlių dydžio, grilio apkrovimo gali būti rūkoma ne vieną, bet kelis kartus, padarant paros ar kelių parų pertrauką. 

 

Atminkite, kad tiek šaltai, tiek karštai parūkyti patiekalai savo pilną skonį geriausiai atskleidžia ne iš karto. Geriausia juos pradėti ragauti kitą dieną, kuomet skonis bus susistovėjęs ir pasiskirstęs per visą produktą. 

Mūsų parduotuvėje www.griliai.lt rasite platų tiek šaltam rūkymui skirtų dulkių, generatorių, tiek karštam rūkymui skirtų drožlių, stambesnių ir smulkesnių kaladėlių, rūkymo dėžučių pasirinkimą. Kviečiame užsukti ir į fizinę parduotuvę Kaune, Žemaičių pl. 37- padėsime išsirinkti ir patarsime kaip rūkyti bei gauti tobulą rezultatą.