Kamado griliai: keramika ar metalas

Kamado griliai: keramika ar metalas

Barbekiu kultūrai įgijus pagreitį, vis daugiau kalbama apie kamado grilius. Vieniems labiau prie širdies – keramika, kiti vertina metalą. Jei jau planuojate pradėti grilinimo karjerą įsigydami kamado grilį – pradėkite ją užtikrintai.

Mes – praktiški. Pateikiame pasitikėjimo vertų ir patikrintų, iš praktikos gimusių faktų.

Svoris

Keraminiai kamado griliai yra sunkesni – sveria tiek, kiek augalotas, tvirtų pečių vyras. Pavyzdžiui, 55 cm ∅ keraminis grilis, turintis 47 cm ∅ kepimo paviršių, sveria apie 90 kilogramų, kai tuo tarpu metalinis grilis su tokiu pačiu kepimo paviršiumi sveria kiek mažiau – 57 kilogramus.

Kodėl? Gamintojai vadovaujasi vienu principu: kuo daugiau keramikos grilio korpuse, tuo grilis ilgiau išlaikys kaitrą, kadangi keramika turi tokią savybę – nekaitinama ji vėsta, atiduoda sukauptą šilumą.

Patvarumas

Ne naujiena, kad keramika yra trapesnė medžiaga nei metalas. Jūs teisūs – nereikia perdėti: nuvirtus bet kokiam keraminiam griliui, jis tikrai nesubyrės į tūkstančius gabalėlių. Tačiau jis gali įskilti. Netyčia paleidus dangtį. Ar stumiant grilį, užkliuvus.

Taip pat keraminiai kamado griliai „bijo“ didelių temperatūros pokyčių. Keramika visuomet turi įšilti palengva – jei temperatūra pakils per greitai, keramika gali skilti.

Skilimą gali iššaukti ir netinkamos grilio saugojimo aplinkos sąlygos. Stiprus lietus ar šaltis tikrai gali tapti grilio korpuso ar vidinių keraminių dalių skilimo priežastimi.

Jei įskilimas yra negilus, grilis ir toliau yra tinkamas naudoti. Tačiau keraminiai kamado griliai, patyrę rimtą traumą, t. y., turintys gilų įtrūkimą per visą korpuso plotį, nebebus tinkami kepti. Tokiu atveju greičiausiai reikės įsigyti naują grilį.

Nepiešiame visko vien tamsiomis spalvomis: tinkamai laikomi ir prižiūrimi keraminiai kamado griliai gali tarnauti ilgus metus, tačiau juos naudoti ir saugoti yra ženkliai sudėtingiau nei metalinius grilius. Taip jau yra – metalas yra tvaresnis.

Pavyzdžiui, „Broil King KEG“ kamado griliai yra plieninės konstrukcijos, turi nerūdijančią kepimo dėžę, iš ketaus pagamintą viršutinę sklendę. Jei dar nepatikėjote jų tvirtumu, pasakysime viena: „Broil King KEG 5000“ griliai gali būti kabinami ant automobilio kablio! Žinoma, reikėtų įvertinti ir tai, jog šių grilių tvirtumas atsispindi kainoje.

kamado griliai, kamado grilis, metalinis kamado grilis, broil king, broil king keg, griliai, griliailt

Kaitra

Tiek metaliniai, tiek keraminiai kamado griliai reikalauja nemenkų kaitros reguliavimo įgūdžių. Svarbu apskaičiuoti anglių kiekį, išmokti reguliuoti sklendes, oro srautą bei nuspėti, ar visi planuojami valgiai spės iškepti.

Kodėl? Atvėsus anglims, iškart atvėsta ir keramika: kamado griliai nesukaupia tiek energijos kaip senovinė močiutės krosnis. Kitais žodžiais tariant, toks grilis – tai ne kelias tonas sverianti močiutės krosnis, kurioje duona ar kugelis kuo puikiausiai iškepa dėl didžiulės sukauptos kaitros energijos.

Termoizoliacinės savybės

Galima užtikrintai teigti, kad metaliniai kamado griliai turi ženkliai geresnes termoizoliacines savybes nei keraminiai. Keraminių grilių korpusai yra monolitiniai, todėl įkaista stipriai, kad net prisiliesti neįmanoma, tuo tarpu metalinių, pavyzdžiui, „Broil King KEG“ grilių korpusai yra tarsi termosai, su dvigubu metaliniu korpusu, kurio vidus užpildytas termoizoliacine medžiaga. Tokia konstrukcija pagerina šilumos izoliaciją į išorę.

Prisilietus prie tokio tipo grilio, nenudegsite. Iš išorės jis nebus per karštas, vadinasi, ir termoizoliacinės savybės geresnės nei monolitinio keraminio grilio – metalinis „Broil King KEG“ grilis ilgiau ir geriau išsaugos viduje sukauptą energiją.

kamado griliai, kamado grilis, metalinis kamado grilis, broil king, griliai, griliailt

Svarbu nepamiršti pagrindinės sąlygos, kuri galioja absoliučiai visiems lengviesiems (ne kelias tonas sveriantiems) griliams: jei anglis nedega – tai ir valgis nekepa.

Ekonomiškumas

Visi angliniai griliai naudoja anglinį kurą: medžio anglį arba medžio / kokoso briketus. Keraminiai kamado griliai dažniausiai yra pritaikyti medžio anglies kurui ir tik metalinį anglių krepšį turintys griliai yra pritaikyti kepimui medžio ar kokoso briketais.

Metaliniai kamado griliai yra visiškai universalūs. Juose galima kūrenti tiek medžio anglį, tiek medžio ar kokoso briketus, nebijant, kad vidinis anglių indas suskils. Be to, pavyzdžiui, „Broil King KEG“ griliuose galima ir kuro ekonomija su ketaus anglių dėklu-priedu. Panaudojus šį anglių dėklą, „Broil King KEG“ grilis kelių kilogramų kepsniui, visai vištai ar ančiai sunaudos tik 1,2 kg briketų ir tausos vidinį anglių korpuso indą nuo bereikalingo perkaitimo bei, kas svarbiausia, bus lengva susireguliuoti norimą temperatūrą tokiame neperkrautame anglimis grilyje.

ketaus dėklas, kuro dėklas, kuro indas, broil king, broil king keg, grilių priedai, kamado griliai

Praktika rodo, kad su ketaus anglių dėklu „Broil King KEG“ grilis palaiko kepimo temperatūrą iki 8 valandų vos su 1,2 kg kokoso briketų. Tai tikrai šis tas!

kamado griliai, kamado grilis, griliai, grilis, grilius, keraminiai griliai, metaliniai griliai

Visada norėjai grilinti balkone, bet neišdrįsai? Rinkis tinkamą kurą. Skaityk: „Kokį kurą rinktis grilinant balkone“.