Kaip išsirinkti grilio šepetį?

Kaip išsirinkti grilio šepetį?

Grilio šepetys – vienas iš privalomų turėti grilio priedų. Jo jums prisireiks kone kaskart kepant, jei tik norėsite, kad jūsų grilis būtų švarus, maistas turėtų estetinį vaizdą ir neturėtų pašalinio skonio. Be to, juk ant švarių grotelių produktus dėti kur kas maloniau. Grilio šepečių pasirinkimas nėra mažas. Skiriasi tiek ir jų ilgiai, medžiagos, rankenos ir tuo labiau kaina. Tad kaip išsirinkti, jeigu šį grilio aksesuarą galite įsigyti ir už 3, ir už 30 eur?

napoleon grilio sepetys

Ilgis

Renkantis pradėti verta nuo išmatavimų. O koks šepečio ilgis turėtų būti lems jūsų grilio dydis. Mažų kepsninių - pvz. pačių mažiausiųjų kamado, turistinių ar kitų kompaktiškų grilių savininkams užteks ir neilgo, 20-30 cm šepečio. Tuo tarpu jeigu jūsų grilio diametras 40 ar daugiau centimetrų, rinkitės pačius ilgiausius įrankius (apie 50 cm). Dujinių grilių savininkams rekomenduojame 40-50 cm ilgio šepečius.

Kaip žinoti kokio šepečio reikia? Jums reikės nugramdyti toliausiai nuo jūsų esantį grotelių paviršių. Ir tai padaryti saugiai, kuo mažiau kaitinant ranką (šepečiu geriausiai valyti įkaitusias groteles). Tad optimalus sprendimas būtų rinktis GROTELIŲ (ne grilio išorės) skersmens – +10 cm ilgio šepetį.

Pvz. Proflame kamado grotelių skersmuo – 45 cm, tad jūsų šepečio optimalus ilgis – 55 cm

Žinoma, galima pasirinkti ir trumpesnį šepetį. Tokiu atveju jis užims mažiau vietos jūsų darbo plote, galėsite įdėti daugiau jėgos valymo metu. Visgi, iš praktikos, karštis visgi suvaidina lemiamą vaidmenį ir pirmenybę reiktų skirti ilgam bei tvirto koto šepečiui.

Rankenos ir pačio šepečio tvirtumas

Būtent ties šiuo, itin svarbiu kriterijumi pasirinkimas taps kur kas mažesnis nei iš pirmo žvilgsnio. Daugelis gamintojų, stengdamiesi pirkėją suvilioti itin gera kaina, naudoja pačias pigiausias žaliavas. O didžioji dalis, ypač nepatyrusių, neturinčių su kuo palyginti pirkėjų, tampa lengvomis taupymo aukomis. Tad šioje vietoje belieka prisiminti patarlę – skūpus moka 2 kartus...

Tvirtumas reikalingas tam, kad valymo metu, paspaudus šepetį (o tai reikės daryti), jo rankena nesulinktų ir visa jūsų jėga būtų perduota grotelėms. Ypač tai svarbu renkantis ilgesnius, virš 30 cm šepečius.

tvirtas napoleon grilio šepetys

Šepečio galvutės plotas

Parduotuvėse galima matyti šepečius, kurie sudaryti iš vienos, 2 ar net 3 lygiagrečių juostų su šereliais. Jeigu jūsų grilio plotas – didelis, 3 juostų šepetys – idealus pasirinkimas. Groteles nuvalysite itin greitai, tad ši, neįdomi grilinimo proceso dalis bus kur kas mažiau varginanti. Be to, 3 juostų šepečiai paprastai turi itin tvirtą kotą, o šepečio galvutė yra kampu į rankeną, tad valydami galėsite įdėti ir kur kas daugiau jėgos.

Vienos ar dviejų juostų šepečiai turi savų privalumų. Su jais ženkliai lengviau išvalysite kiekvieną tarpą tarp grotelių. Taip pat verta paminėti ir V formos šepečio galą. Su tokiu įrankiu itin patogiai išvalysite tiek groteles, tiek tarpus.

v formos šepetys griliui weber

Parduotuvėse kartais galite pamatyti ir šepečius, primenančius batų valymo šepečius. Jie bus itin patogūs tuomet, kai norėsite matyti švarius plokščius paviršius – pvz., grilio vidų, metalines plokštumas, deflektorius ar kitus indus. Žinoma, jeigu toks įrankis turi ilgus šerelius, juo bus gan patogu išvalyti ir pačias groteles bei jų tarpus.

weber grilio šepetys bambukinis

Šerelių medžiaga

Nerūdijantis plienas

Nerūdijančio plieno šepečiai labiausiai vertinami. Jų metalas nerūdija, jie tvirti, atsparūs aplinkos poveikiui. Juk dažniausia šepečio laikymo vieta – pakabinus ant kabliukų prie grilio lentynų ar grilio stalo. O kepsninė juk stovi lauke visus metus. Tokio metalo šepečiai itin tinka nerūdijančio plieno, ketaus bei kitų metalinių grotelių valymui.

 Napoleon grilio šepetys nerūdijančio plieno šereliai

Žalvaris

Žalvariniai grilio šepečiai yra minkštesni nei nerūdijančio plieno, dėl to rekomenduojami naudoti porcelianu ar keramine danga dengtoms grotelėms.

napoleon grilio šepetys žalvarinis

Paprasto metalo

Jų privalumas – daug žemesnė kaina. Tačiau tuo pačiu, lyginant su nerūdijančio plieno šepečiais, tarnavimo laikas taip pat trumpesnis. Jie daug minkštesni, dažnai ir plonesni, tad ne taip gerai nuvalo prie grotelių prikepusius degėsius. Tad ar verta gaišti laiką ir važinėti dažnai pirkti to pačio daikto?

Dar vienas šių šepečių minusas: jie gali „užkrėsti“ nerūdijantį plieną. Būtent dėl paprasto metalo sąlyčio su plienu, pažeidus apsauginį sluoksnį ir patekus drėgmei, jūsų nerūdijančio plieno grilio grotelės gali pradėti rūdyti.

Nailoniniai

Šie šepečiai - naujiena Lietuvoje, tuo tarpu užsienyje jie plačiai naudojami. Jų šereliai – ne tokie tvirti kaip metaliniai, tačiau savo darbą jie atlieka.

Valymas su šio tipo įrankiu užtruks daug ilgiau, nei, pvz. su nerūdijančio plieno šepečiais. Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad su jais galima valyti tik šaltas ar vėsias groteles: nailonas nėra atsparus karščiui. Na, o jeigu nešvarumai sunkokai nusivalo, šaltą grilį galite papurkšti natūraliais valikliais. Kaip tą padaryti galite pažiūrėti video nuorodoje:

Visgi šie šepečiai turi ir savų privalumų: jie nepažeis metalo, porcelianu, emale dengtų grotelių ar indų. Juos galima išplauti rankomis ar indaplovėje. Be to, jie saugūs.

Šerelių įtvirtinimas

Tai vienas iš aspektų, kurį tradiciškai įvertina tik itin didelę patirtį sukaupę grilio aistruoliai bei profesionalai. O jis visgi itin svarbus.

Amerikoje, Vokietijoje ir kitose, gilias grilinimo tradicijas turinčiose šalyse buvo ir nelaimėmis pasibaigusių atvejų. To priežastis – valymo metu atsilaisvinęs metalinis šerelis. Jis prikimba prie pačių grotelių, o vėliau – ir prie kepamo produkto. Na, o toliau, patekęs su maistu, jis gali pažeisti stemplę, skrandį ar ir kitus organus.

Vis dėlto pradėti panikuoti ir skubėti išmesti visus turimus šepečius tikrai neverta. Tiesiog rinkitės kokybiškus, patikimų gamintojų įrankius. Taip pat kartkartėmis patikrinkite, kaip tvirtai šereliai laikosi įtvirtinime. Ir ko gero svarbiausias momentas: geras šepetys kainuoja keliolika eurų. Pakeiskite jį, kaip kad keičiate mašinos tepalus. Nenaudokite jų iki kol bus nebeįmanoma valyti...

senas grilio šepetys

Na, o jeigu tikrai baiminatės – rinkitės šepečius su nailoniniais šereliais arba su susuktomis vielinėmis kilpelėmis.

Grandiklis

Kai kurie šepečiai turi prie jų papildomai pritvirtintą grandiklį su lygia ar dantyta kraštine. Jei tik jums tai patogu – tikrai verta įsigyti būtent tokį šepetį. Taip pat rekomenduojame įsigyti savo turimo grilio gamintojo rekomenduojamą grandiklį. Jo kraštinė, išmatavimai paprastai būna specialiai parinkti pagal jūsų grotelių dydį, formą, skersmenį ir t.t.

Kiti kriterijai

Rankenos ergonomija – tikrai ne svarbiausias kriterijus, tačiau jei šepetį patogu laikyti rankoje, valyti bus tikrai patogiau. Be to, atkreipkite dėmesį iš kokios medžiagos ji pagaminta, ar neslysta iš rankų.

Kokybiškumas. Verta tiesiog pačiupinėti šepetį rankose ir pažiūrėti jo tvirtumą, detalių sujungimus. Ne kartą teko matyti šepečius, kurių galiukas su skylute pakabinimui / juostele pakabinimui taip lengvai išsineria iš rankenos, kad šepetys net nesilaiko parduotuvėje ant kabliuko. Ką jau bekalbėti apie naudojimą...

Nors, atrodo, elementaru, bet visgi ne visų šepečiai turi numatytą galimybę, kaip jį pakabinti: rankenoje nėra angos, kabliuko, o ir prie šepečio galo nėra pririštos kilpelės. Galime garantuoti – jei iš karto neatkreipėte dėmesio, jį tikrai atkreipsite jau patį pirmą kartą po valymo. Grilio šepečio standartinė vieta – ant kabliuko prie kepsninės.

 grilio šepečio laikiklis

Kai kurie gamintojai siūlo šepečius su pakeičiamomis galvutėmis. Tad jeigu įsigyjate gerą, kokybišką, tvirtą kotą, patogią rankeną turintį šepetį, tikrai sutaupysite pirkdami keičiamas jo dalis, o ne visą įrankį. 

weber grilio šepetys

Kaina

Susipažinus su aukščiau pateiktais galimais šepečių skirtumais, ko gero klausimų nebeturėtų kilti kodėl skiriasi šepečių kainos. Stebuklų čia nėra, ir kaip ir būdinga visam tam, kas susiję su griliais – kaina atitinka kokybę.

Tad linkime neskubėti pirkti pirmo pasitaikiusio įrankio, o rinktis tai, su kuo grilinimas bus ne darbas, o malonus, patogus ir saugus procesas.