Dujinis grilis ir medžio drožlės: kaip išgauti dūmo aromatą

Dujinis grilis ir medžio drožlės: kaip išgauti dūmo aromatą

Vieni dujinį grilį asocijuoja su gardžia vakariene per penkioliką minučių, kiti – su švara ir minimalia priežiūra, tretiems dujinis grilis apsuka galvas ir visai pakeičia standartinę namų virtuvę bei įprastus valgius.

Dažnai fantazija, atsakinga už improvizaciją bei valgio gaminimą, ima ir sušlubuoja. Jei jau pabodo mėsainiai, steikai ir kiti grilio patiekalai – pats laikas pamėginti ką nors naujo. Pavyzdžiui, išsirūkinti karšto rūkymo skumbrę, lašišą ar vištą. Kaip tai padaryti?

Galite pasinaudoti keliomis gudrybėmis. Nepriklausomai nuo to, ar norisi vos juntamo vyšnių, ar intensyvesnio karijų, viskio statinių dūmo aromato, ar siekiate gaminį išrūkinti pilnai, rekomenduojame naudoti medžio kaladėles, drožles, aromatines ugnies žoleles - jas paberti tiesiogiai arba naudoti su rūkinimo cilindru, kurį yra būtina užpildyti šiais aromato suteikiančiais priedais.

Aromatinės ugnies žolelės

Pasaulinio grilinimo čempiono Peter de Clercq sukurtos aromatinės ugnies žolelės „EldurApi“ yra paprasčiausias variantas. Jei valgiui norite suteikti lengvą dūmo kvapą, užteks saujos žolelių. Jei rūkinsite, naudokite daugiau. Rekomenduojame paberti tiesiai po grotelėmis. Ugnies žolelės puikiai tinka kepant mėsą, paukštieną, daržoves, žuvį ar jūros gėrybes.

Medžio drožlės

Jei naudosite medžio drožles, jas visų pirma reikėtų išmirkyti. Gamintojo nurodymu, medžio drožlės vandenyje turėtų būti mirkomos bent 30 minučių prieš naudojimą, tačiau, norint išgauti intensyvesnį aromatą, mirkyti galite kad ir per visą naktį.

Kodėl reikia mirkyti vandenyje? Kad medžio drožlės per greit nesudegtų, aromatą skleistų pamažu, vyno ir viskio statinių drožlės atskleistų sodresnį aromatą, o valgis spėtų įgauti dūmo kvapą.

Išmirkytos medžio drožlės, ar tai būtų obels, pekano ar bukmedžio, turėtų būti dedamos į rūkinimo cilindrą, o jis – po kepimo grotelėmis.

medžio drožlės, rūkinimas, rūkymas, karštas rūkymas, šaltas rūkymas, dujinis grilis, drožlės

Drožles rinkitės pagal tai, kokius gaminius mėgstate / kepate dažniausiai. Pavyzdžiui, jei nė dienos nepraleidžiate be patiekalų iš kiaulienos ar jautienos, labiausiai praverstų karijų ar viskio statinių drožlės, tuo tarpu obels medžio drožlės tinka paukštienai, kiaulienai, žuviai, daržovėms bei sūriams, o intensyvaus skonio meskitas yra idealus raudonoms mėsoms (kiauliena, jautiena, ėriena ar žvėriena) rūkyti.

Taip pat rekomenduojame drožlių mišinius konkrečiai mėsos rūšiai. Pavyzdžiui, drožlių mišinys, skirtas jautienai, yra kartesnio aromato, sudarytas iš lazdyno riešutmedžio, lapuočių bei vaismedžių drožlių mišinio, tuo tarpu mišinys jūros gėrybėms yra švelnaus aromato, sudarytas iš vaismedžių drožlių, idealiai tinka lašišai, skumbrei, krevetėms rūkinti.

Rūkymo cilindras ar dūmų generatorius

Karštam rūkymui geriausiai tinka naudoti rūkinimo cilindrą, tuo tarpu šaltam rūkymui reikalingas yra dūmų generatorius.

medžio drožlės, rūkinimas, rūkymas, karštas rūkymas, šaltas rūkymas, dujinis grilis, drožlės

Taip pat, jei planuojate žuvį ar mėsą rūkinti šaltai, vietoje medžio drožlių rinkitės bukmedžio drožlių dulkes. Kodėl? Rūkinant su dūmų generatoriumi bei naudojant bukmedžio dulkes, vienu užkrovimu rūkinti galėsite net 8–10 valandų. Rūkinimas bus stabilus ir efektyvus.

Tiesa, rūkinant tiek karštai, tiek šaltai, yra būtina uždengti dangtį. Taip pat rūkinimo intensyvumą bei trukmę valdyti galite su dujiniu degikliu.

dujinis grilis, medžio drožlės, rūkymo drožlės, rūkinimas, rūkymas, drožlės, karštas rūkymas, šaltas rūkymas, karštas rūkinimas, šaltas rūkinimas, griliai, griliailt, lauko griliai, lauko griliai internetu

Jei įdomu, ką iš tiesų gali ir ko negali dujinis grilis, skaityk čia.