Sultingi šašlykai: grilindamas išvenk šių top 10 klaidų

Sultingi šašlykai: grilindamas išvenk šių top 10 klaidų

Be abejonės valgis yra skaniausias gamtoje, gryname ore, kai apetitą, kaip kokį laukinį žvėrį, darosi sunku sutramdyti! Išalkus galima pridaryti įvairiausių grilinimo klaidų, dėl kurių šašlykai išsausės, bus sunkiai įkandami, guminiai – tuomet kaltinsite marinato receptą, nors kalčiausias bus grilinimo procesas!

Kad išvengtumėte nuviliančių situacijų, pateikiame dažniausiai daromų klaidų sąrašą:

1. Grilį įkuriant nenaudokite degių skysčių! Jie išskiria toksiškas medžiagas, o šios įsigeria į grilinamą mėsą. Vietoje skysčio rekomenduojame naudoti ekologiškus įdegtukus.

2. Jeigu kepama mėsa yra sausa, be riebalo, rekomenduojama mėsos gabalėlius šiek tiek sustumti arčiau vienas kito – taip jie neišsausės. Jei grilinami šašlykai yra riebesni – suspausti nepatartina. Apskritai stipriai suspausti šašlykų nerekomenduojama – taip išteka sultys.

3. Jei šašlykus kepate ant grotelių, jis dėl sąlyčio su metalu gali greičiau svilti – tuomet prieš kepdami nubraukite dalį marinato. Jei šašlykai bus maunami ant iešmo – marinatą drąsiai galite palikti.

4. Nekepkite ant per kaitrios ugnies: įsitikinkite, kad kepate ant pilkšvų žarijų, anglių ir grilyje nėra atviros liepsnos. Šašlykai aukštoje temperatūroje tik sausės.

5. Jei abejojate dėl kaitros intensyvumo, prieš kepdami palaikykite ranką virš žarijų. Jei galite išlaikyti apie 30 sekundžių – drąsiai kepkite. Jei ranką galite išlaikyti ilgiau kaip 2 minutes – trūksta kaitros.

6. Stenkitės kuo mažiau vartyti. Vartydami sausinate mėsą.

7. Šašlykų nelaistykite, net jei ir labai norisi! Taip mėsą paskatinsite prarasti sultis, šašlykai išsausės.

8. Jeigu šašlykus kepate ne grilyje, o šašlykinėje, svarbiausia yra neleisti riebalams ir sultims varvėti ant anglių, žarijų – būtent taip išsiskiria kancerogenai, kurie įsigeria į mėsą. Šiuolaikiniuose griliuose šia problema pasirūpinta: yra įmontuota speciali riebalų surinkimo sistema.

9. Jeigu anglinį grilį ar šašlykinę įkuriate malkomis – venkite spygliuočių medienos. Rekomenduojama naudoti beržines, ąžuolines ar obelų malkas. Tiesa, naudojantiems beržines malkas, svarbu yra nulupti žievę – jose daug deguto, kuris sugadins skonį ir aromatą. Iš tiesų medžio anglys ir briketai yra kur kas geresnis pasirinkimas – grilinimo procesas vyks greičiau ir ilgiau.

10. Jeigu naudojate bambukinius iešmelius, juos prieš veriant mėsą kurį laiką palaikykite šaltame vandenyje. Tokiu būdu iešmeliai nesudegs, neapdegs.