šalto rūkymo česnakas

Šaltas rūkymas - ne tik lašišai ir kiaulienai

Ko gero ne vienam, paminėjus šaltą rūkymą, mintyse iškyla gintarinės spalvos lašišos file vaizdas, rausva kiaulienos išpjova, nugarinė ar šoninė. Ir rodos tą kvapą gali užuosti beskaitant šias eilutes! O juk jūs tai galite pasidaryti ir patys. Ir netgi nesudėtingai išrūkyti kur kas daugiau, negu galite pagalvoti.

Apie tai, kaip rūkyti sūrius jau rašėme anksčiau. Šį kartą norime jus pakviesti naujiems atradimams.

kaip rūkyti šaltuoju būdu

Atkreipiame dėmesį, kad nurodytas rūkymo laikas skirsis priklausomai nuo jūsų norimo dūmo skonio stiprumo, pasirinkto medžio ir kitų faktorių. 

Taip pat primename, kad rūkomas produktas turėtų būti sausu paviršiumi prieš jį dedant į grilį / rūkyklą; po rūkymo turi būti atvėsinamas, o vėliau - suvyniojamas į popierių ar vakuumuojamas. Skonis pilnai atsiskleidžia ir "susivaikšto" po 1-2 savaičių išlaikymo. 

Šaltai rūkytas česnakas

Ar žinojote, kad anksčiau česnako rūkymas siekiant prailginti jo išlaikymą, būdavo gan dažnas reiškinys. Tad kodėl jo neparūkius ir nepabandžius pagardinti savo patiekalus kitokiu nei įprasta jo skoniu?

kaip rūkyti česnaką

Tai padaryti visai paprasta: česnakus galite rūkyti ir su visomis galvutėmis, ir nulupę skilteles. Pirmuoju atveju rūkyti teks ženkliai ilgiau: juk dūmas turi prasikverbti pro barjerą - lukštą. Na o antruoju jums reikės 1-2h

Česnakui rekomenduojama pasirinkti ryškesnį skonį turinčius medžius: ąžuolą, alksnį, buką, migdolą, kariją (hickory) ir pan.

dulkės šaltam rūkymui Smokey olive wood

Rūkymo metu griežtas temperatūrinis rėžimas nėra itin svarbu: juk rūkote daržovę. Tiesa, kuo aukštesnėje temperatūroje rūkysite, tuo trumpiau jį išlaikysite po to.

Rūkytą česnaką galite naudoti taip pat, kaip įprastą. Pabandykite jį tiesiog susitrinti - pasidarysite nuostabaus skonio užtepėlę ant duonos; dėkite į BBQ ar rytietiškus padažus; naudokite gamindami namie ir niekas net neatskirs, kad troškinys buvo ruoštas ne ant grilio.

Patarimas: norint rūkyti išlukštentas skilteles patogiausia tai daryti su indu, turinčiu skylutes. Tokių galite rasti čia.

kaip saltai rūkyti česnaka

Šaltai rūkytas sviestas

Sviesto rūkymas šaltuoju būdu reikalaus šiek tiek daugiau jūsų dėmesio: ne per didelė temperatūra bus svarbu.

Norėdami būti tikri, kad sviestas neišsilydys ar jei taip nutiks - neišbėgs, pasirinkite nedidelius indelius, į kuriuos sudėkite sviesto gabalėlius. Reikia įspėti: pasirinkite tokius dubenėlius, kurių nebūtų gaila. Indeliai įgaus dūmų spalvą, kurią nebus labai paprasta nuplauti. 

Siekiant išlaikyti žemą temperatūrą galima žemesnėje lentynoje padėti indą su ledukais ar bent jau šaltu vandeniu. Toks indas vėsins jūsų rūkyklos ar grilio vidaus temperatūrą.  

Šaltas rūkymas ledo kubeliai rūkymo cilindras

Sviestą rūkykite 20-30 minučių. Dėl struktūros ir didelio riebalų procento dūmas itin greitai ir lengvai prasiskverbia. 

Rūkymui rinkitės švelnesnį skonį suteikiančius medžius, vaismedžius. Na o rūkymas alyvmedžiu suteiks nepakartojamą, lengvai saldų, su niekuo nesupainiojamą pilną skonį. 

Tepkite jį ant duonos, įvairių kitų gaminių. Būtinai išbandykite tokį sviestą uždėti ant kątik iškepto steiko, prieš suvyniojant į foliją: jūsų kepsnys įgaus dūmo aromatą.

kaip rūkyti sviestą

Šalto rūkymo riešutai

Kam valgyti dirbtinai dūmo skoniu pagardintus riešutus, kai juos galima pasiruošti pačiam be jokių dirbtinių priedų?

Galite rinktis bet kokius mėgstamus riešutus: graikinius, lazdyno, migdolus, karijas, pistacijas ar net ir saulėgrąžas. Juos sudėkite į sietelį ar indą su mažomis skylutėmis. 

salto rukymo riesutai

Rūkymui puikiai tiks alyvmedis, obelis, slyva, Holmo ąžuolas, migdolmedis. Galima ir stipresnius, tačiau su pastaraisiais reiktų atsargiai: arba trumpinti laiką, arba netgi ir pamiksuoti su kitais medžiais. Rūkyti rekomenduojame 2-3h, kas pusvalandį pramaišant. 

Jeigu norite paįvairinti skonį, galite po rūkymo riešutus lengvai pašlakstyti aliejumi ir pagardinti mėgstamais prieskoniais. Nuolat maišydami lengvai juos paskrudinkite - taip pakeisite ir tekstūrą, ir riešutai įgaus papildomo skonio.

kaip rūkyti riešutus

Šaltai rūkyta druska

Rūkyta druska nėra naujiena parduotuvėse, tačiau kodėl gi nepasidarius savo firminės druskos pačiam? Tai bus ne tik nepamainomas priedas virtuvėje, tačiau gai būti ir puiki dovanos idėja gaminti mėgstančiam bičiuliui. 

Rūkymui tinka visos druskos, išskyrus turinčią jodo. Patogiausia - jūros druska: ji didesniais gabalėliais, dėl to galima bus rečiau žarstyti, ji itin gerai įsisavina dūmo skonį. 

kaip saltai rūkyti druską

Paberkite pasirinktą druską kuo plačiau ant plokščio indo. Pasirinkite turintį nedidelius kraštelius - druską rūkymo metu reikės kas valandą pažarstyti. Vienas iš papraščiausių variantų - vienkartinis folijinis indas.

salto rukymo druska

Rūkyti rekomenduojame ±6h. Skoniui suteikti rinkitės intensyvius, "stiprius" medžius: kariją (hickory), alksnį, graikinį riešutmedį, ąžuolą, ąžuolinių viskio, brendžio ar vyno statinių dulkes. 

Taip pat druską galima šiek tiek papurkšti vandeniu ir pramaišyti: būdama drėgnesnė ji geriau įsisavins dūmo skonį. Atkreipkite dėmesį, kad druską turite rūkyti vieną, be jokių kitų produktų - ji labai gerai "pasigaus" kitų rūkomų produktų skonį. Žinoma, galite ir kartu jei siekiate ne tik dūmo, bet ir, pvz., mėsa kvepiančio aromato.

Išrūkius pradžiovinkite ir sudėkite į sandarų indą. Ją naudokite ten pat, kaip ir įprastą druską, tačiau ji suteiks visai kitą skonį įprastiems patiekalams, pradedant salotomis, lašiša, kepsniais ir baigiant desertais ar margaritos gėrimu. 

kaip rūkyti druską 

Rūkyti prieskoniai

Rūkyta paprika ko gero daugelio ne tik girdėta, bet ir ragauta. Sodrus, duslus, turtingas jos skonis puikiai tinka daugelyje patiekalų. Tačiau ir be paprikos galite išbandyti rūkytą rozmariną, cinamoną, čiobrelį, kuminą, pipirus. 

Prieskonius (sausus) rūkykite 1-2h, priklausomai nuo to, kiek ryškų dūmo skonį norite jiems suteikti. Rinkitės ryškesnį skonį suteikiančius medžius: ąžuolą, alksnį, migdolmedįgraikinį riešutą

kaip rūkyti prieskonius

Nesate tikri kur panaudoti tokius prieskonius? Rūkyti pipirai derės su kiaušiniene, kukurūzais ar steikais; rozmarinas pagardins keptą vištieną, o žiupsnelis kumino - ant skrebučio su avokadu. Ir tai vos keletas variantų! 

Truputis rūkyto cinamono ir paprasto medaus sukurs netikėtą skonių derinį net ir su paprasčiausiu jogurtu. O juk jo galima įberti ir į alkoholinius koktelius ar net į pyragaičius ar bandeles ir mėgautis atradimais.

Kas toliau?

Pavardinome tik keletą variantų idėjoms. O juk šaltu dūmu galima pagardinti kone kiekvieną vaisių, daržovę, mėsą ar bet kokį kitą ingredientą, naudojamą vieną ar kituose patiekaluose. Rūkyti galima ir cukrų, aliejų, grietinėlę, šokoladą ir gausybę kitų produktų! Truputis eksperimentų ir jūsų įprastas valgis įgaus naujų spalvų ir dar turtingesnį skonį.

rukyti-uzkandziai