📦 Nemokamas pristatymas perkant už 150 eurų ir daugiau.

Jūsų krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias

Jautienos Velingtono kepsnys | Unilever Food Solutions

Jautienos Velingtono kepsnys | Unilever Food Solutions

Šventėms ar ypatingoms progoms siūlome jums pasigaminti išties neeilinį patiekalą - jautienos Velingtono kepsnį. 

Tai britų virtuvės puošmena ir klasikinis patiekalas. Nors jo ištakos siekia Prancūziją, manoma, kad jį labiausiai išgarsino anglas Arthur Wellesley. Prieš daugiau kaip 200 metų jo vadovaujama britų armija nugalėjo legendinį Napoleoną Vaterlo mūšyje. Už šį nuopelną karvedys buvo apdovanotas Velingtono kunigaikščio titulu. 

Pasakojama, kad kunigaikštis buvo itin abejingas maistui, todėl jo asmeniniai virėjai dažnai keisdavosi: kam švaistyti savo talentą tam, kuriam visai nesvarbu kas bus pateikta ant stalo? Visgi buvo vienas patiekalas, kuriam A.Wellesley negalėjo atsispirti ir atsivalgyti. Pavadinimą turbūt jūs jau nuspėjate.

Gaminamas iš pačios minkščiausios, brangiausios jautienos dalies - išpjovos, grybų, su aukso spalvos traškia plutele, išpuoštas Velingtono kepsnys buvo neatskiriama bet kuriuos puotos dalis. Ir net dabar, praėjus keliems šimtmečiams jis vis dar gaminamas ypatingomis progomis ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir visame pasaulyje.

Renaldas Bujokas, Unilever Food Solutions Baltijos šalių vyriausiasis šefas, dalinasi su mumis šio išties neeilinio patiekalo receptu. Jis puikiai tinka mūsų kraštų virtuvei: jautiena vis labiau populiarėja Lietuvoje, ypač - tarp grilio mėgėjų.

Nuoseklią gamybos eigą galite pažiūrėti atsidarę online pamokos įrašą, o žemiau dalinamės išsamiu receptu.

 

Marinuota jautiena:

Kepinti grybai:

Viršutinei daliai:

  • 1 v.š. garstyčių
  • 60 g Serano kumpio
  • 400 g sluoksniuotos bemielės tešlos
  • 1 kiaušinio plakinys patepimui
  • Šlakelis trumų aliejaus pateikimui (nebūtinai)

 

Gamyba:

  • Pamarinuokite jautienos išpjovą: įtrinkite su KNORR Umami esencija, kad tolygiai pasiskleistų po jautieną ir jai suteiktų turtingą brandintos jautienos skonį. Pabarstykite pipirais, druska. Palikite 2 h marinuotis. 

 

  • Kol jautiena marinuojasi, paruoškite grybų sluoksnį. Kiek įmanoma smulkiau supjaustykite pievagrybius. Turintys mėsmalę, blenderį, ar virtuvinį kombainą gali pasinaudoti šiais virtuviniais įrankiais: bus paprasčiau ir greičiau.
  • Grybus suberkite į puodą ar keptuvę ir iš lėto kaitinkite nuolatos pamaišydami. Šio žingsnio tikslas - išgarinti kuo daugiau drėgmės, esančios pievagrybiuose. 

  • Suberkite čiobrelį, pipirus ir druską. Įdėkite sviestą ir išmaišykite. Išsilydžius sviestui nuimkite nuo karščio šaltinio.
  • Apkepinkite išpjovą iš visų pusių aukštesnėje temperatūroje. Pilno iškepimo nereikia. Šio žingsnio tikslas - tik suformuoti plutelę, kuri "užrakintų" mėsos sultis viduje.

Apkepta jautienos išpjova

  • Apkeptą jautieną iš visų pusių tolygiai patepkite mėgstamomis garstyčiomis. Šį veiksmą rekomenduojame atlikti kol mėsa dar šilta: taip ji sugers daugiau garstyčių skonio ir bus sultingesnė. Aptepimą patogiausiai padarysite naudodami silikoninį šepetėlį.
  • Ant maistinės plėvelės išdėliokite Serano kumpį taip, kad kumpio juostelės šiek tiek persidengtų viena su kita. Tarp jų neturi likti tarpų. 

  • Anksčiau paruoštą grybų masę tolygiai paskirstykite ant kumpio juostelių. 

  • Uždėkite apkeptą jautieną ir ją atsargiai, bet tvirtai įvyniokite. Apvyniokite plėvele.

  • Dėkite į šaldytuvą bent valandai susistovėti skoniams bei formai. 

  • Ant lentelės patieskite tešlą ir uždėkite iš maistinės plėvelės išimtą jautieną. Tešlos kraštus apie jį patepkite kiaušinio plakiniu. 

  • Atmatuokite reikalingą tešlos kiekį ir įvyniokite iš maistinės plėvelės išimtą jautieną.

  • Kruopščiai sujunkite ir suspauskite tešlos kraštus. Viršų patepkite plakiniu.

  • Iš likusios tešlos paruoškite dekoracijas ir jas uždėkite ant viršaus bei patepkite plakiniu. Šiuo atveju tinklelis buvo gamintas su specialiu konditeriniu peiliuku - voleliu. 

  • Kepkite netiesioginėje kaitroje, 180 laipsnių temperatūroje, iki pageidaujamos vidinės temperatūros. Rekomeduojama mėsos temperatūra - 58 laipsniai. Mėsa tokiu atveju bus "su krauju", tačiau itin sultinga ir minkšta. Geriausiam rezultatui išgauti gaminant tiek šį, tiek kitus žuvies, mėsos ar paukštienos patiekalus namuose ar ant grilio rekomenduojame įsigyti maisto termometrą.
  • Mes kepėme ant NAPOLEON Rogue dujinio grilio, su įjungtu 1 degikliu. 

Beje, šį patiekalą galima ruošti ir su kiaulienos išpjova ar net lašiša, į vidų įvyniojus su jomis tinkančius pagardus.

Skanaus!

Ankstesnis įrašas
Kitas pranešimas
Grįžti į PATARIMAI

Palikite komentarą

Atkreipkite dėmesį, kad prieš publikuojant komentarus, jie turi būti patvirtinti.