Gumbo – tiršta šamo sriuba

Gumbo – tiršta šamo sriuba

Porcijų skaičius: 10. Paruošimo laikas: gaminimas 60 min.

Gumbo – tiršta sriuba, kuri verdama Jungtinių Valstijų pietuose, Luizianoje. Verdant gumbo būtinai naudojami svogūnai, salierų stiebai ir paprikos, tai ypatingi kreolų virtuvės ingridientai. Gumbo gali būti verdama ne tik iš žuvies, bet ir mėsos ar krevečių. Ji pateikiama su virtais ryžiais ir skaninama aštriais kajeno pipirais.

INGREDIENTAI

  • 1 kg šamo
  • 1 lėkštės pjaustytų svogūnų
  • 1 lėkštės pjaustytų salierų stiebų
  • 1 lėkštės pjaustytų saldžiųjų paprikų
  • 1 lėkštės pjaustytų šviežių pomidorų
  • kelių česnakų skiltelių
  • 1 aitriosios paprikos
  • 1 svogūno sultiniui
  • lauro lapų, pipirų žirnelių sultiniui
  • kajeno pipirų, druskos pagal skonį
  • virtų birių ryžių patiekti
  • aliejaus kepti
  • kapotų šviežių petražolių ir čiobrelių
  • 1 stiklinės virtų ryžių patiekti

PARUOŠIMAS

Gavusi šamą ilgokai internete ieškojau žuvienės recepto, kurią galėčiau virti ant laužo, o skaninti šviežiomis vasaros pabaigos daržovėmis. Žvilgsnis užkliuvo už dar negirdėtos ir neragautos sriubos-troškinio gumbo. Beje, buvau labai nustebusi, kai sužinojau, kad JAV yra net Nacionalinė Šamo Diena, kuri minima birželio 25 dieną, o šamas anglų kalba vadinamas catfish, labai įdomu, ir kodėl jis taip pavadintas, gal dėl katės ir šamo ūsų panašumo 
Išdarinėjau šamą, atskirdama file gabalėlius nuo kaulo ir nulupdama žuvies odą. Nors šis procesas skamba, kaip tikras žygdarbis, bet turint tinkamą aštrų peilį, viskas einasi ganėtinai sklandžiai, net ir neturint patirties. Šamo file supjausčiau nedideliais gabalėliais, o žuvies nugarkaulį su uodega ir galva atidėjau žuvies sultiniui.

Pirmiausiai išviriau sultinį. Ant laužo įkaitintame ketaus puode užviriau apie 2 litrus vandens, į kurį sudėjau žuvies nugarkaulį su uodega ir galva, nepjaustytą svogūno galvutę, lauro lapus, pipirų žirnelius ir druską. Sultinį ant laužo viriau apie 30-40 min. Išvirusį sultinį perpyliau per sietelį į kitą puodą.

Ketaus puode ant aliejaus pakepiau pjaustytus svogūnus, kai jie apkepė sudėjau pjaustytas paprikas ir pjaustytus salierų kotelius. Tada dar subėriau kapotus česnakus ir aitriąją papriką, o galiausiai sudėjau pjaustytus (prieš tai nuluptus) šviežius pomidorus. Karts nuo karto pamaišydama daržoves troškinau kelias minutes ir supyliau kiek daugiau nei 1,5 litro prieš tai išvirto žuvies sultinio. Jei norite tirštesnės sriubos, sultinio galite pilti mažiau, o jo likutį užšaldyti kitam kartui.

Sriubą viriau apie 30 minučių, po to įdėjau pjaustytą šamo file ir dar viriau apie 15 minučių. Sriubą gardinau druską ir kajeno pipirais, kapotomis petražolėmis ir čiobreliais.

Išvirusią sriubą pateikiau su biriais ryžiais. Gavosi soti, aštri ir kvepianti rudeniu skani žuvienė.

Skanios žuvienės!

Recepto šaltinis: Sezoninė Virtuvė