Graikiškai kepta ėriuko kulšis kepsninėje

Graikiškai kepta ėriuko kulšis kepsninėje

Porcijų skaičius: 6. Paruošimo laikas: gaminimas 2val., kepimas 25 min.

Prasidėjus šiltąjam sezonui pasišoviau kuo daugiau kepti savo naujoje anglinėje kepsninėje. Man visad buvo smalsu, kaip galima kepsninėje iškepti didelį mėsos gabalą, taip, kad jis iš viršaus nebūtų apdegęs, o viduje būtų gerai iškepęs ir sultingas. Šis ėrienos kepsnys išėjo būtent toks. Įkvėpimo sėmiausi iš prieš gerą savaitę Druskininkuose vykusio Lietuvos grilio čempionato. Tad jūsų teismui receptas – graikiškai kepta ėriuko kulsis kepsninėje.

INGREDIENTAI

Ėrienai ir marinatui:

  • ėriuko kulšies su kaulu (apie 2 kg mėsos jau be kaulo)
  • 250 ml. natūralaus jogurto
  • 1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė
  • 4 v.š. šaltai spausto alyvuogių aliejaus
  • kelios šakelės šviežio rozmarino
  • kelios šakelės šviežio čiobrelio
  • pora saujų šviežių kapotų mėtų
  • 1 a.š. maltų pipirų mišinio
  • 1 a.š. druskos

Mėsos glaistui kepant:

  • 3 v.š. lydyto sviesto

Padažui ir pateikimui:

  • 250 ml. natūralaus jogurto
  • ryšelio ridikėlių
  • saujos kapotų šviežių mėtų
  • 2 v.š. šaltai spausto alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • maltų juodųjų pipirų ir druskos (pagal skonį)
  • šviežių salotų lapų (pateikimui)

PARUOŠIMAS

Pirmiausiai su vyro pagalba išdarinėjau ėriuko kulšį, t.y. išėmėme iš jos kaulą ir išskleidėme ją kaip knygą.

Iš marinatui skirtų produktų elektrine trintuve sutryniau padažą, kol visos prieskoninės žolelės buvo susmulkintos ir susimaišė su jogurtu.

Mėsą marinavau šaldytuve jogurto-prieskonių padaže apie dvi valandas (galima ir pernakt).
Kepsninėje vyras paruošė vidutinio karštumo anglis.

Mėsą iš abiejų pusių po 2-3 minutes apkepiau ant tiesioginės ugnies, t.y. virš žarijų.
Kai ėriena jau buvo apskrudusi, toliau ją kepiau ant netiesioginės ugnies t.y. vienoje kepsninės pusėje buvo įkaitusios žarijos, o kitoje pusėje kepė mėsa (mėsa kepė ne virš žarijų, o šalia jų). Taip kepant mėsą reikėtų naudoti kepsninę su dangčiu. Uždarytoje mano kepsninėje termometras ant dangčio rodė 200 laipsnių. Mėsa iškepė per 25 min., karts nuo karto ją apverčiant ant kitos pusės ir patepant sviesto glaistu.

Kol kepė mėsa pagaminau padažą: ridikėlius smulkiai sutarkavau, sumaišiau su kapotomis mėtomis ir užtaisiau jogurtu ir likusiais prieskoniais.

Iškepusią mėsą palikau dešimčiai minučių pastovėti, po to pjausčiau skersai skaidulų plonais gabalėliais.

Pateikiau su jogurto padažu ir salotų lapais. Valgėme mėsą rankomis, įsukdami ją į salotų lapus ir pasidažydami į jogurto padažą.

Skanių kepsnių!

Recepto šaltinis: Sezoninė Virtuvė