Ką gurmanai sužinojo apie grilius, alyvuogių aliejų bei prieskonius renginyje „Gurmano užrašai“

Ką gurmanai sužinojo apie grilius, alyvuogių aliejų bei prieskonius renginyje „Gurmano užrašai“

Liepos 3 dienos popietė mūsų grilių centre praėjo kiek kitaip nei įprastai  į parduotuvę būriavosi žmonės, norintys išgirsti ne tik patarimų, kaip išsirinkti grilį, bet ir įdomių pranešimų apie alyvuogių aliejų, druską bei pipirus.

Mūsų grilių ekspertas Audrius Blinstrubas renginio svečiams papasakojo, kaip, atsižvelgiant į poreikius, išsirinkti tinkamiausią grilį, atskleidė kuo skiriasi elektrinis, anglinis ir dujinis griliai, išvardijo jų privalumus ir trūkumus. 

Griliai.lt ekspertas Audrius Blinstrubas pasakoja, kaip išsirinkti grilį
Po pažinties su griliais sekė vienintelės Lietuvoje alyvuogių aliejaus someljė Lianos Davletšinos alyvuogių aliejaus seminaras-degustacija. Parduotuvės „Itališko skonio gurmanai“ bei alyvuogių aliejaus mokyklos Tikrasaliejus.lt“ įkūrėja pasakojo, kaip atpažinti kokybišką alyvuogių aliejų bei griovė plačiai sklandančius mitus.
Lianos Davetšinos alyvuogių aliejaus seminaras-degustacija „Griliai.lt“ organizuotame renginyje grilio gurmanams
Pasak Lianos, vien tik etiketė nesuteiks jums informacijos apie aliejų – jį būtina ragauti, norint suprasti ar jis išties kokybiškas. Kokybiškas aliejus turi malonų šviežiai nupjautos žolės ar daržovių, vaisių poskonį, nepalieka nemalonaus riebumo pojūčio bei kutena gerklę. Aliejaus kartumas ir pikantiškumas rodo, jog alyvuogių aliejus yra pagamintas iš žalių, nesunokusių alyvuogių – tai reiškia, kad jis turi daugiausiai vertingų medžiagų bei antioksidantų. 

Liana taip pat paneigė mitą apie kepimą – alyvuogių aliejus iš tiesų yra tinkamas kepti. Pasak jos, renkantis alyvuogių aliejų kepimui svarbu atkreipti dėmesį į rūgštingumą. Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo pačiame aliejuje bus daugiau antioksidantų, kurie kepimo metu neleis susidaryti pavojingiems kancerogenams.

Alyvuogių aliejaus someljė taip pat pristatė kelis pasaulyje geriausiai įvertintus alyvuogių aliejus, kuriuos nuo šiol galėsite įsigyti „Griliai.lt“ parduotuvėje bei internetinėje svetainėje. Alyvuogių aliejai „Bio“ ir „Delicate“ yra iš Italijos ūkio „Frantoio Franci“, kuris pasaulinio aliejaus gido Flos Olei 2019 metais buvo įvertintas geriausiu alyvuogių aliejaus ūkiu pasaulyje (99/100 balų). Taip pat buvo pristatyti ir alyvuogių aliejai iš Ispanijos – geriausias švelniai vaisiškas vienos veislės alyvuogių aliejus pasaulyje pagal Flos Olei 2017 „Arbequina“ iš ūkio „Finca la Gramanosa“ bei vienas geriausių alyvuogių aliejų pasaulyje pagal Flos Olei 2018, surinkęs 99/100 balų - „Hajiblanca“ iš ūkio „Finca la Torre“. 

Alyvuogių aliejai Griliai.lt parduotuvėje - FRANCI Delicate, FRANCI Bio, FINCE LA GRAMANOSA Arbequina, FINCE LA TORRE Hajiblanca
Po alyvuogių aliejaus paskaitos sekė Kęstučio Pivoriūno iš „Druskos namai“ gurmaniškų druskų bei egzotiškų pipirų pristatymas. Kęstutis pasakojo, kaip parinkti tinkamą druską bei pipirus skirtingiems patiekalams bei pateikė įdomių faktų. Ar žinojote, kad prekybos centruose randama Himalajų druska rožinę spalvą neretai įgauna maistinių dažų pagalba, o ajurvedos, kinų, alchemikų užrašuose „Cubeb“ pipirai minimi kaip turintys senėjimą stabdančių savybių?
Kęstutis Pivoriūnas pristato SALT'S UP gurmaniškas druskas ir pipirus GRILIAI.LT parduotuvėje
Pasak Kęstučio, pipirus galima naudoti ne tik ruošiant mėsos patiekalus ar salotas. Pavyzdžiui, su „Timut and Lemon“ pipirais galite gardinti desertus ar vaisius, o ilgieji pipirai gali suteikti nepakartojamą skonį kavai. Įvairių rūšių SALT'S UP egzotiškus pipirus bei prieskonius nuo šiol galite rasti ir „Griliai.lt“ parduotuvėje bei internetinėje svetainėje.
SALT'S UP druskos ir pipirai, kuriuos galite įsigyti Griliai.lt parduotuvėje ir internetinėje svetainėje

Renginio metu taip pat sužinojome apie natūralų, Lietuvoje gaminamą naminį pomidorų padažą iš „Agilės ūkis“. Šis pomidorų padažas ypač mėgstamas vaikų bei yra visiškai natūralus – jame nėra jokių konservantų, dažiklių ar paslėptų „E“. Įvairių skonių „Agilės ūkis“ pomidorų padažus paragauti ir įsigyti galite ir pas mus!

AGILĖS ŪKIS pomidorų padažiai Griliai.lt parduotuvėje

Renginyje savo produkciją taip pat pristatė „Stalo studija“ – čia galite rasti viską nuo A iki Z jūsų stalo papuošimui: servetėles, staltieses, įrankių dėkliukus, padėkliukus ir daug kitų stalo papuošimų. Juk maistas kur kas skanesnis prie papuošto stalo!

STALO STUDIJA pristatymas Griliai.lt parduotuvėjeMūsų seminarai retai apsieina be šefo degustacijos. Šį kartą renginio svečius vaišino šefas Faustas Zumeris, paruošęs puikaus skonio anties krūtinėlę bei jautienos steiką iš „Baltic Larus“ bei kepsnį, paruoštą iš „Kunionių rūkyklėlės“ kiaulienos sprandinės. 

Šefo Fausto Zumerio surengta degustacija Griliai.lt parduotuvėje

Šefo Fausto Zumerio degustacija Griliai.lt parduotuvėjeDėkojame visiems dalyvavusiems bei iki kitų kartų!