Tapkite grilio meistru be vargo! 5 grilinimo gudrybės, kurias turite žinoti

Tapkite grilio meistru be vargo! 5 grilinimo gudrybės, kurias turite žinoti

Nors grilinimas atrodo sudėtingas procesas, iš tiesų kepti ant grilio gali kiekvienas - tereikia žinoti kelis paprastus dalykus ir tinkamai pasiruošti, o toliau jau viskas priklauso nuo jūsų norų ir fantazijos, ką norėsite pasigaminti.

Šylantys orai kviečia į lauką ir pakelia nuotaiką dažniems susibūrimams su šeima ir draugais, todėl ir gardžiais grilio patiekalais savo svečius norisi nustebinti kiekvieno vakarėlio metu.

Priklausomai nuo to, kokį grilį turite - dujinį, granulinį, anglinį ar elektrinį - jums būtina perskaityti instrukcijas, kaip jį prižiūrėti - tik išvalytame, tvarkingame grilyje kepamas maistas bus puikaus skonio ir neturės poskonių iš anksčiau kepto maisto ar svilėsių. Todėl instrukciją turėkite netoliese, o jeigu informacijos visgi trūksta - susisiekite su GRILIAI.LT komanda ir mes papasakosime viską, ką jums reikia žinoti ir padaryti, kad grilis tarnautų jums kuo ilgiau.

Ko jums gali prireikti grilinant?

Kiekvienas grilio meistras turi turėti kelis įrankius savo meistriškumui pademonstruoti. Aišku, viskas priklauso nuo to, ką dedate ant kepsninės kepimui, tačiau pagrindiniai įrankiai, kurių prireikia dažniausiai, yra šie:

1. Paruoškite kepsninę gaminimui

Naudojant grilį pirmą kartą, patariame šaltas groteles išpurkšti aliejumi, skirtu gaminimui aukštoje temperatūroje. Tada padarykite vidutinę kaitrą grilyje ir pakaitinkite groteles su aliejumi 15 minučių, kol aliejus nudegs arba pradės rūkti. Ir viskas - grotelės paruoštos.

TRAEGER Ranger - puikus grilinimo pasirinkimas

Jeigu grotelės yra dengtos porceliano emale - toks paruošimas nėra reikalingas. Visada peržiūrėkite gamintojo instrukcijas - jos padės jums sutaupyti laiko ir tiksliai nurodys, ką jums reikia padaryti, kad galėtumėte pradėti kepti.

2. Nepamirškite saugumo

Nors grilinimas yra malonumas, tai yra ir gaisro pavojus, todėl būtinai netoliese turėkite gesintuvą, šalia grilio nelaikykite jokių degių daiktų, o dujiniame grilyje laikykite dujų balioną jam skirtoje vietoje. Riebalų surinkinimo indus būtina ištuštinti, kai jie prisipildo - taip išvengsite riebalų užsidegimo pavojaus.

3. Paruoškite maistą grilinimui

Paruošus kepsninę, pats laikas paruošti ir maistą keliauti grilintis. Daug geriau yra jau turėti paruoštą maistą prieš pradedant kepti negu tai daryti pačio gaminimo metu. Supjaustykite daržoves norimais griežinėliais, suformuokite mėsainių paplotėlius su formavimo įrankiais, pamarinuokite vištą iš vidaus švirkšto pagalba. Gilūs, aukštų kraštų indai puikiai tinka maisto atnešimui iš virtuvės iki grilio, tačiau tam tikrai galite naudoti ir padėklą.

NAPOLEON mėsos švirkštas marinatui

Žinoma, pasiimkite ir švarią lėkštę, skirtą pagamintam maistui sudėti, bei tam skirtas švarias žnyples maistui. Svarbu - neimkite paruošto maisto tais pačiais įrankiais, kuriais ėmėte žalią mėsą. Arba nuplaukite juos po žalios mėsos vartymo.

Nepamirškite ir kitų aksesuarų, kurių jums gali prireikti, norint gaminti patogiai - mėsos termometro, mentelių ir kt. Turėkite popierinių rankšluoščių tam, kad išvengtumėte netvarkos. Tik laikykite juos toliau nuo ugnies - kitaip turėsite ugnies šou. Jeigu jūsų grilis su šonine virykle, turėkite ir audėklą arba pirštine, kuri padės jums nenusideginti rankų imant keptuvėles ar puodus.

4. Užkurkite grilį

Kaip ir minėjome prieš tai, atidžiai sekite gamintojo instrukcijas, kurių dėka užkaitinsite savo kepsninę be jokių problemų. Instrukcijoje tikrai bus nurodyta, kiek laiko ir iki kokios temperatūros užkaitinti grilį. O jeigu turėsite klausimų - susisiekite su GRILIAI.LT komanda ir mes jums padėsime.

Ilgiausiai kaitinami yra angliniai griliai, o kiek trumpiau - dujiniai, granuliniai ir elektriniai.

Angliniams griliams gali prireikti 20-30 minučių tam, kad jie būtų paruošti kepti (aišku, nekalbame apie COBB kelioninį grilį - jo įkaitinimo laikas svyruoja nuo 7 iki 15 minučių). Jeigu anglinį grilį kuriate jau nebe pirmą kartą, prieš kuriant išvalykite jo sklendes nuo pelenų. Kitas svarbus dalykas, ką jums reikia padaryti - atidaryti visas oro sklendes pilnai, kad anglys gautų deguonies ir gerai degtų. Patogiausia užkurti anglinį grilį yra naudojant anglių uždegiklį ir, jeigu reikia, įdegtukus. Anglis patariame naudoti kokybiškas ir skirtas būtent maisto kepimui - geriausia, jeigu tai restoraninės klasės anglys. Be to, šiukštu nenaudokite degimo skysčio - su juo galite tik pabloginti maisto skonį ir kvapą.

 

Dujiniai griliai įkaista per maždaug 10-15 minučių, todėl jums tikrai nebus būtinybės ilgai laukti, kol kepsninė bus paruošta kepimui. Laikykite grilio dangtį atidarytą, kol jis kaista. Dujų baliono sklendę reikėtų atidaryti ir tada įjungti vieną iš grilio degiklių. Kai įjungiate vieną, galite jungti ir kitus, kurie jums reikalingi.

Granuliniai griliai taip pat būna pasiruošę kepti per maždaug 10-15 minučių. Jų nereikia specialiai paruošti - įpilkite anglių, nustatykite norimą temperatūrą ir įjunkite degimą. Viskas, galite laukti, kol grilis įkais ir bus galima kepti.

Elektriniai griliai įkaista panašiai, kaip ir granuliniai. Rekomenduojame vidų po grotelėmis iškloti folija - taip valymas bus daug lengvesnis.

5. Nepamirškite kepsninės priežiūros

Visada sekite riebalų indelio užsipildymą ir gerai išvalykite karštą grilį po kiekvieno kepimo. BBQ sezono metu stebėkite ir dujų baliono, jeigu tokį naudojate, būklę, bei būtinai įsigykite uždangalą tam, kad apsaugotumėte savo kepsninę, kol jos nenaudojate!

Tai yra pagrindinė informacija, kuri neabejotinai leis jums tinkamai pasiruošti grilinimo sezonui! Jeigu ieškote daugiau patarimų ir grilio entuziastų, kurie serga tuo pačiu, kuo ir jūs (griliu ir nepakartojamais patiekalais ant jo), jūs turite keletą pasirinkimų: